STANJE NA INFKECIJSKI KLINIKI JE NA MEJI ZMOGLJIVOSTI: "Vsaka večja zbiranja ljudi predstavljajo dodatno tveganje"

Slovenija

Mateja Logar iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je na novinarski konferenci vlade v zvezi s covidom-19 dejala, da je stanje na infekcijski kliniki na meji kadrovskih in prostorskih zmogljivosti. Dodala je, da bo ob slabšanju stanja potrebna pomoč drugih oddelkov, od dodatnem poslabšanju pa tudi ukinitev rednih programov drugih oddelkov.


Mateja Logar

Bolnišnice v Sloveniji po njenih besedah v tednih po koncu epidemije skušajo spraviti na zeleno vejo čakalne vrste, ki so se nabrale v času, ko ni bilo možno povsem redno delo zaradi velike števila bolnikov, ki so imeli okužbo z virusom SARS-CoV-2 in so potrebovali zdravljenje v bolnišnici. "Vsi naši napori so zdaj usmerjeni v to, da tokrat ne bi bilo treba ukinjati rednih programov bolnišnic, ampak da bi lahko posamezni oddelki prilagodili svoj program in sprejemali bolnike s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje," je v luči morebitnega drugega vala okužb v Sloveniji dejala Logarjeva.

Če bi se stanje poslabšalo, bi lahko slovenske bolnišnice, ki kar se tiče negovalnega kadra po navedbah Logarjeve že tako delujejo "zelo na meji", morale znova povečati število zaposlenih. "Trenutno stanje na infekcijski kliniki je še na meji, da uspemo krizo obvladovati s svojimi prostorskimi in kadrovskimi sposobnostmi. V naslednjih dneh, če se bo stanje poslabšalo, bomo potrebovali pomoč ostalih zaposlenih na UKC Ljubljana, če bo stanje še dodatno slabše, bomo morali ukinjati redne programe na ostalih oddelkih, česar si pa nihče od nas ne želi," je izpostavila.

Kot vedno, je znova poudarila, da se je treba držati ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Vsaka večja zbiranja ljudi, tako na družinskih srečanjih, zabavah kot tudi ostala srečanja v odprtih in še posebej v notranjih prostorih, pa predstavljajo dodatno tveganje za širjenje virusa, je dodala predstavnica infekcijske klinike.

Tudi odhodi v druge države predstavljajo večjo možnost za pojav okužbe ob prihodu nazaj v Slovenijo. Zato kot neodgovorno vidi ravnanje organizatorjev, staršev in tudi dijakov, ki so v zadnjih dneh odšli na maturantski izlet. "Tudi če gredo na otok, kjer so izolirani od ostalih, to še ne pomeni, da so dijaki, ki so imeli prosto po končani maturi, sedeli doma, ampak so bili najbrž na takšnih ali drugačnih zabavah. Kar pomeni, da je lahko nekdo od teh okužen, pa tega ne ve ali pa se pri njem ne bodo razvili bolezenski znaki. Možnost je, da razširi okužbo tudi na vso ostalo skupino dijakov, s katerimi se bodo družili in bodo veliko časa preživeli skupaj," je glede maturantskih izletov dejala Logarjeva.

O skupinskem letovanju otrok iz socialno ogroženih skupin je dodala, da je položaj odvisen od ustreznega vzdrževanja distance, četudi je pri otrocih to težavno, saj potrebujejo telesni stik. Opozorila je, da je treba dobro premisliti, kakšne so epidemiološke možnosti, ter kaj je potrebno narediti, preden gredo otroci na takšna srečanja, in se tako izogniti možnosti, da bi kdo vnesel okužbo v to skupino. Nasploh so bili v zadnjem času ob povečanem številu okužb v Sloveniji pozitivni mlajši, kar pa ne predstavlja manjšega tveganja.

"Trenutno je res to, da zbolevajo mlajši, a ti večinoma še vedno živijo s starši. Vemo, da je slovenski način življenja tak, da večina tistih, ki so stari pod 30 let, še vedno živi pri svojih starših v skupnem gospodinjstvu. Starši pa so že skupina, ki ni več popolnoma zdrava, in ni več nujno, da bo tako blag potek bolezni kot pri tistemu, ki je okužbo prinesel v domače okolje," je zaključila Logarjeva.

NOVO V KOPRU IN ANKARANU, PARKIRAJ VARNO IN BREZ DOTIKA, Z APLIKACIJO, KI POVEZUJE VSO OBALO: Brez plačevanja z gotovino in brez skrbi o poteku parkirnine (VIDEO)

Skupina EasyPark je vodilni globalni ponudnik digitalnih parkirnih rešitev, ki s svojo storitvijo pokriva na milijone parkirnih mest po svetu. S svojo intuitivno aplikacijo ponuja registriranim uporabnikom najučinkovitejšo rešitev iskanja parkirnega mesta v več kot 1900 mestih v Evropi. Pametna storitev EasyPark je bila od leta 2001 prejemnica že številnih nagrad.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija