STALIŠČE SLOVENIJE: "Vsakršno preseljevanje palestinskega prebivalstva iz Gaze ogroža možnosti za uresničitev rešitve dveh držav"

Slovenija

Slovenija zavrača predloge članov izraelske vlade za množično izselitev Palestincev z območja Gaze, je danes sporočilo zunanje ministrstvo. Kot so še zapisali na družbenem omrežju X, je vsakršno preseljevanje palestinskega prebivalstva iz Gaze v nasprotju z mednarodnim pravom in ogroža možnosti za uresničitev rešitve dveh držav.

Ministrstvo je ob tem znova pozvalo k spoštovanju mednarodnega prava in mednarodnega humanitarnega prava ter k zaščiti civilnega prebivalstva na območju Gaze.

Preselitev Palestincev iz Gaze in naselitev Judov na to območje sta nedavno zagovarjala izraelska ministra za finance in za nacionalno varnost, Bezalel Smotrič in Itamar Ben Gvir. Ben Gvir je v ponedeljek izrazil prepričanje, da bi Izrael moral spodbujati emigracijo prebivalcev Gaze, ki so že skoraj tri mesece tarča silovitih izraelskih napadov. Zatrdil je, da bi bila izselitev Palestincev in obnova izraelskih naselbin pravilna, pravična, moralna in humana rešitev. Dan prej je finančni minister Smotrič dejal, da bi moral Izrael spodbuditi približno 2,4 milijona Palestincev, naj odidejo iz Gaze.

Sporne izjave obeh ministrov je v torek obsodil že ameriški State Department ter takšno retoriko označil za neodgovorno. Obsodbam njunih izjav sta se danes pridružili tudi nemško in francosko zunanje ministrstvo.

Izrael je sicer leta 2005 iz Gaze umaknil še zadnje vojake in naseljence, ki so bili tam od leta 1967. Vlada pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja od začetka vojne proti palestinskemu gibanju Hamas, ki je izbruhnila 7. oktobra, uradno ni napovedovala prisilnega izseljevanja prebivalcev Gaze.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  03 .01. 2024 ob  22: 12
*v Slovenijo
manemebasat |  03 .01. 2024 ob  22: 11
Ste pa za priseljevanje vsakrsne mozne muzi golazni iz raznih Pakistanov, golazen prekleta izdajalska!