SREČANJE MARKOČIČA S KOZAMERNIKOM O "EDINSTVENI LOKACIJI": "Skrajni čas je, da se ta območja začnejo enkrat urejati"

Izola

Miha Kozamernik, ki je nedavno od Gorenjske banke za dobrih 6,5 milijona evrov kupil 5,4 hektarja veliko zemljišče na območju izolskega Merkurja, se je danes srečal z izolskim županom Danilom Markočičem. Po Kozamernikovih besedah se z nemško hotelsko verigo pogovarja o možnosti hotelskega resorta, vrednega med 150 in 200 milijoni evrov.

Še pred nakupom zemljišča se je pogovarjal s potencialnim investitorjem iz Nemčije. Lokacija se jim je zdela zelo zanimiva, investitor pa je navedel tudi pogoje, kot so velikost zemljišča in minimalni standardi za izpeljavo naložbe, je v izjavi po srečanju z županom Markočičem navedel Kozamernik. Pri tem je poudaril, da je govora izključno o turističnih vsebinah na tem območju. Nemški hotelir je po njegovih besedah ocenil, da bi lahko zgradili kompleks s 350 do 450 sobami, sama investicija pa bi bila čez palec vredna med 150 in 200 milijoni evrov.

Novi lastnik zemljišča je dodal, da bo treba najprej spraviti pod streho občinski prostorski načrt in s posameznimi odkupi zemljišč lastniško zaokrožiti celotno območje, preden se lahko gre v pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta. Trenutno imajo okoli 90 odstotkov vseh zemljišč, potrebni za kompleks, preostala pa so v lasti bolnišnice oz. države, občine ter eno v zasebni lasti. Prav to zemljišče s pripadajočo hišo bi po oceni Komazernika najbolj vplivalo na terminski načrt projekta.

Župan Markočič je navedel, da je omenjeno območje po starem prostorskem načrtu namenjeno turizmu, trgovski dejavnosti in rekreaciji: "To so tudi koncepti, ki bi jih, kot smo danes razumeli, rad izpeljal tudi investitor."

Kozamernik je v svojem današnjem nastopu Markočiča tudi prepričal, saj da ima kot lastnik zelo jasne cilje. "Imamo veliko degradiranih območij in skrajni čas je, da se ta območja začnejo enkrat urejati," je dodal župan.

Po njegovih besedah občina ta čas prodaja omenjene parcele na tem območju ni uvrščena v program razpolaganja z nepremičnim premoženjem, je pa pobuda, ki jo bo ob pravem času obravnaval občinski svet. Kot je dodal, pa "nas kot občino to zemljišče ne tišči".

Kozamernik, ki je poudaril, da se mu lokacija pri Merkurju z vidika hotelirstva zdi "edinstvena lokacija v Sloveniji", je sicer navedel, da bo treba pred samo gradnjo sanirati območje bivšega kamnoloma za Merkurjevo trgovino in tam tudi opraviti raziskave nosilnosti tal.

Če ne bo težav, Kozamernik računa, da bi gradbeno dovoljenje lahko pridobili v roku petih let.

Sicer pa, kot je dodal, pogodbe z nemškim investitorjem še nimajo in so odprti tudi za druge možne investitorje. Po novici o nakupu zemljišča so tako že dobili povabilo k pogovoru s strani še ene hotelske verige.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Šperjo |  31 .03. 2022 ob  11: 25
Danilo , orko ladro , imaš / imamo - slabe izkušnje s temi hoteli . Ti bo slovenska Šaron stone od česna naprtila spet kako ovadbo .... ? ... ;)
anton |  31 .03. 2022 ob  07: 12
Že res da mora razvoj naprej, a vedno to ni dobro. Bomo zazidali vseh par km obale? Strategija razvoja Izole in občinske politike z županom na "čelu", bi morala biti, da domačinom izboljša kvaliteto zivljenja. To bo/do storil/i le, z več športno rekreacijskimi površinami, novo garažno hišo, sprazniti center mesta in mandrač z vozili, nov domupokojencev ali vsaj povečati kapacitete v obstoječem, urejenost mesta in njihovih zapuščenih površin kot so npr. pešpot od "lonke do delfina", sanirati in urediti zid bivše tovarne argo in delamaris saj sta bila v boljšem stanju pred 40 leti in še in še bi lahmo našteval ... dela za naše "občinsko vodstvo" ne zmanjka ... le sprehoditi se je potrebno po izoli in z izolo živeti ...

domu
Opazovalec |  30 .03. 2022 ob  17: 52
Kot sem razumel so kupili Merkur in njegovo zemljišče. Ne razumem kako bo pa ta elitna lokacija imela dostop do morja, kajti vmes je še enih par stavb ki niso od Merkurja in niti ne spadajo k elitni lokaciji.