SRBIJA PRED NASLEDNICAMI NEKDANJE SFRJ ZATAJILA NEPREMIČNINE: Hrvaška je sprožila pravosodni postopek

Svet

Srbija je pred ostalimi državami naslednicami nekdanje SFRJ zatajila dve stanovanji v Londonu ter vilo in zemljišča v Albaniji, danes poroča zagrebški časnik Večernji list. Pri tem spomni, da Srbija ne sodeluje tudi, ko gre za reševanje vprašanj nasledstva denarja, ki je bil v mešanih bankah nekdanje Jugoslavije v drugih državah.

Fotografija je simbolična.

Sporazum o vprašanjih nasledstva nekdanje SFRJ iz leta 2001 določa, da morajo biti vse nepremičnine v tujini prijavljene, da bi jih lahko razdelili med države naslednice. Dve stanovanji v Londonu, vilo v Draču in zemljišče v Tirani naj bi Srbija namenoma izpustila s seznama. Hrvaška je preko svojih kanalov dobila informacije, da nepremičnine sploh obstajajo, piše Večernji list.

Izpostavlja, da je Hrvaška sprožila pravosodni postopek, s katerim je uspela prepovedati prodajo dveh stanovanj v Londonu, ki bosta tako uvrščeni na seznam premoženja, ki si ga nekdanje jugoslovanske republike kot dediči SFRJ delijo. Dodaja, da je Hrvaška prav tako nedavno ugotovila, da na seznamu nista nepremičnini v Albaniji, ki sta medtem končali v postopku denacionalizacije na albanskih sodiščih.

Fotografija je simbolična.

Časnik spominja, da je bilo v času razpada SFRJ na računih osmih mešanih jugoslovanskih bank, kot so Adria Bank na Dunaju, Anglo-Yugoslav Bank v Londonu, Beograjska banka New York Agency in podobne, 645,55 milijonov ameriških dolarjev.

Srbija je ostalim dedičem zatrdila, da je bilo na računih 56 milijonov ameriških dolarjev, ne da bi pojasnila, kaj se je zgodilo z večino denarja s spornih bančnih računov. Hrvaška ima dokaze, da je Srbija skupni denar uporabljala za plačevanje dolgov srbskih podjetij v tujini, mešanim bankam pa so naložili, da denarja ne uporabljajo za druge nekdanje jugoslovanske republike, še navaja časnik. Poudarja, da iz Srbije ni nobenega odgovora na zahteve, da bi našli rešitev, ki bi pomenila nadomestilo za porabljeni skupni denar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija