SPUTNIK V "POVEZUJE SAMO IME"? Cepivo na Slovaškem ni enako tistemu, ki ga uporabljajo drugje

Svet

Slovaški inštitut za nadzor zdravil (Sukl) je danes sporočil, da niso mogli ugotoviti, ali je rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V, ki ga je Slovaška prejela v marcu, varno. Poudarili so, da cepivo ni enako tistemu, ki ga uporabljajo v tujini in da jim ruski proizvajalec ni posredoval 80 odstotkov podatkov, ki jih potrebujejo za oceno varnosti.

V inštitutu so izpostavili, da cepivo Sputnik V, ki so ga uporabili v predkliničnih testih in kliničnih študijah, ki so bile objavljene v reviji Lancet, "nima enakih značilnosti in lastnosti kot cepivo, ki ga je uvozila Slovaška". To cepivo in cepivo, ki ga uporabljajo v okoli 40 državah po svetu, "povezuje samo ime", je poudaril inštitut v poročilu.

Ruski proizvajalec cepiva tudi ni odgovoril na večkratne zahteve po podatkih o sestavi prvih 200.000 odmerkov cepiva, ki jih je prejela Slovaška, so dodali. Poudarili so, da nimajo okoli 80 odstotkov potrebnih podatkov, poročata francoska tiskovna agencija AFP in slovaška tiskovna agencija Tasr. "Samo na podlagi laboratorijskih testov ni mogoče sklepati o učinkovitosti in varnosti cepiva, ki ga je prejela Slovaška," so dodali.

Revija Lancet je v februarju objavila poročilo, da je cepivo Sputnik V več kot 90-odstotno učinkovito in s tem pomirilo skrbi o preglednosti podatkov o cepivu, ki ga ob Rusiji uporabljajo v številnih državah po svetu, pa tudi na Madžarskem in Balkanu.

Slovaška je sicer naročila dva milijona odmerkov Sputnika V, čeprav ga Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila. Zaradi nakupa cepiva je bil prisiljen odstopiti slovaški premier Igor Matovič, saj je odločitev sprejel brez vednosti ostalih koalicijskih partnerjev. Pred tem je odstopil tudi takratni minister za zdravje Marek Krajči. Nova slovaška vlada mora sedaj sprejeti odločitev, kaj bo storila z že prispelimi odmerki ruskega cepiva. Pri tem čaka na stališče inštituta za nadzor zdravil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  08 .04. 2021 ob  19: 48
sputnikV je v principu enako kot astra zeneca. mogoce malo boljse, ker pri prvi in drugi dozi uporabljajo
dva razlicna nosilna virusa. Pač, Rusi imajo več iskušenj z vektorskimi cepivi kot Angleži. (Ebola, Sars)
poznam nekoga, ki je po prvi dozi sputnika dobil lažjo možgansko kap. ni upisan v seznam stranskih učinkov.
poznam pa tudi nekoga, ki je umru zaradi C19. Pljučnica. ma je bil trikrat negativno testiran.
Zmešnjava.