SPREMLJATE LAHKO 'V ŽIVO': Po skoraj pol stoletja bo Rusija ponoči izstrelila na Luno novo raketo

Svet

Rusija namerava izstreliti svojo prvo raketo na Luno po skoraj pol stoletja, zgodovinski dogodek pa lahko spremljate v živo od 24. ure naprej danes ponoči. Pristajalna naprava Luna 25 naj bi vzletela z raketo Sojuz iz vesoljskega izstrelišča oziroma kozmodroma Vostočni na ruskem Daljnem vzhodu. Rusija sicer ni poslala sonde na Luno vse od leta 1976, ko se je izlet Lune 24 zaključil z uspešno odvzetim vzorcem luninega prahu in kamenja.

Današnjo izstrelitev lahko spremljate v živo preko ruske vesoljske agencije Roscosmos ali preko portala space.com. Predvajanje se bo začelo ob polnoči oziroma 1.00 zjutraj po našem času. Nocojšnji vzlet bo začel približno petdnevno potovanje Lune 25 na Luno; sonda bo preživela pet do sedem dni v Lunini orbiti, nato se bo poskušala dotakniti Lunine površine blizu južnega tečaja, poroča Reuters. 

Velik del misije Lune 25 vključuje preizkus tehnologij, potrebnih za raziskovanje Lune, med svojo približno enoletno misijo pa bo opravila na površju Lune tudi različna znanstveno raziskovalna dela. Tako bo pridobivala vzorce kamnin iz globine do 15 centimetrov za testiranje prisotnosti zamrznjene vode. Južni pol Lune je zanimiv za raziskovanje prav zato, ker naj bi imel velike količine vodnega ledu, ta vir pa bi lahko podpiral postojanke na Luni. Iz istega razloga želi tudi NASA preko svojega programa Artemis do konca desetletja vzpostaviti svoje baze v bližini Luninega južnega pola.

Izstrelitev Lune 25 je bila prvotno načrtovana že leta 2021. Po ruski invaziji v Ukrajini je Evropska vesoljska agencija (angl. The European Space Agency, kratica ESA) umaknila svojo navigacijsko kamero Pilot-D z Lune 25, ki je tako prva popolnoma domača ruska misija v vesolje po novembru 2011, ko je proti Marsu izstrelila sondo za vračanje vzorcev Phobos-Grunt, ki pa je obtičala v Zemljini orbiti in zgorela. Prav tako je Rusija oziroma Roscosmos sodelovala z ESA pri pristanku Schiaparelli Mars, ki je bil izstreljen marca 2016 s Trace Gas Orbiterjem, vendar se je med poskusom dotika Marsa zrušil.

Do danes so samo tri države uspešno pristale s sondo na Luni: nekdanja Sovjetska zveza, ZDA in Kitajska

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija