1. JUNIJA SE V ŠOLO VRAČAJO UČENCI 4. IN 5. RAZREDOV: Dva dni pozneje jim bodo sledili še 6., 7. in 8. razredi

Slovenija

V šolo se 1. junija vračajo učenci 4. in 5. razredov, dva dni pozneje jim bodo sledili še učenci 6., 7. in 8. razredov, dijaki pa se bodo še naprej šolali na daljavo, je povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Od 1. junija se oddelki v osnovnih šolah in vrtcih ne bodo več delili, bodo pa še naprej veljali splošni higienski ukrepi.

Za starše, ki otrok po 1. juniju ne bodo vključili v vrtec, bo strošek do 30. junija pokrila država, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva.

Po besedah ministrice so se za takšno ravnanje odločili na podlagi ugodne epidemiološke slike in pozitivne izkušnje z dosedanjim odpiranjem vrtcev in šol, nenazadnje tudi zato, ker vračanje v šole pomeni enega od ključnih elementov običajnega življenja.

Ministrstvo je po besedah Kustečeve ravnateljem že poslalo okrožnico s pripadajočimi gradivi Zavoda RS za šolstvo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki vsebuje vse pomembne informacije o izvajanju pouka in varstva.

Za šole po besedah Kustečeve ostaja navodilo o eni oceni za zaključek polletja, tudi dodatna strokovna pomoč bo še naprej potekala tako, kot do zdaj. Valete pa zaradi spoštovanja preventivnih ukrepov ne bo oziroma njena organizacija vsaj ne bo dolžnost šole, je povedala.

Starše je pozvala, naj tisti, ki otroke lahko sami vozijo v šolo, to tudi počnejo in na ta način razbremenijo šolske prevoze, da bodo ti lahko potekali čim bolj nemoteno. Ukrep varnostne razdalje na avtobusih namreč ostaja.

Po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka učencem v razredu ne bo treba nositi mask, učiteljem pa svetuje, naj jo nosijo. "Ne samo zato, da ne okužijo otrok, ampak tudi zato, da se ne bi okužili oni. Skoraj polovica učiteljev je namreč starih več kot 50 let," je dejal.

Otroci in učenci morajo po Krekovih besedah v vrtce in šole hoditi zdravi, pri čemer je posebej pozval k odgovornosti. "Kajti če se bo virus pojavil, bomo brez odlašanja zaprli šolo," je dejal. Po njegovih besedah bodo namreč skušali narediti vse, da ne bo treba znova zapirati države, "saj od nečesa moramo živeti".

Vsem, ki se v ponedeljek vračajo v šolske klopi, njihovim staršem in zaposlenim na šolah je ministrica zaželela "uspešen zaključek zadnjih tednov letošnjega neobičajnega šolskega leta".

V soboto se začenja matura

Učenci od 1. do 3. razreda so se v šole vrnili 18. maja, 25. maja pa še učenci 9. razredov. 18. maja so se v šole vrnili tudi učenci zaključnih letnikov srednjih šol, ki pa so že končali pouk in se pripravljajo na maturo, ki se bo začela v soboto.

Novinarska konferenca o stanju v zvezi s koronavirusom 2 (28.5.2020)

Druga novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri bodo sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, direktor NIJZ Milan Krek in vladni govorec Jelko Kacin. #STAvživo Prenos vŽIVO.si Vlada Republike Slovenije RTVSLO.si Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Četrtek, 28. maj 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija