SPREMLJALI SMO V ŽIVO: Otvoritev novega laboratorija SloMoBIL (VIDEO)

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper bo danes ob 14.30 v Kopru otvorilo nov laboratorij, SloMoBIL: Slovenian Mobile Brain/Body Imaging Laboratory. Laboratorij bo opremljen z najnovejšo tehnologijo za raziskovanje živčno-mišične učinkovitosti, ki bo pomembno pripomogla pri izvajanju raziskav s ciljem poglobljenega razumevanja naših možganov med gibanjem.

"V vsakodnevnem življenju počnemo veliko stvari avtomatsko. In čeprav se zdi, da velikokrat reagiramo brez najmanjšega miselnega napora, se v naših možganih odvije ogromno kompleksnih procesov. Naš nov laboratorij bo v prakso prenesel dosedanja dognanja na področju nevroznanosti gibanja, ter nam omogočil, da še natančneje raziščemo procese, ki potekajo v naših možganih in na daljši rok pripomoremo k preprečevanju ali celo omiljevanju nekaterih patoloških stanj, kot je na primer Alzheimer ali Parkinsonova bolezen," pojasnjuje snovalec projekta, dr. Uroš Marušič. 

Vzpostavitev laboratorija SloMoBIL predstavlja enega glavnih mejnikov mednarodnega projekta "TwinBrain: TWINning the BRAIN with machine learning for neuro-muscular efficiency", v skupni vrednosti milijon Evrov, ki se na ZRS izvaja med leti 2020 in 2023. Projektni partnerji, poleg ZRS Koper vključujejo še Tehniško univerzo v Berlinu (Tehnische Universität Berlin) in Univerzo v Ženevi (Université de Genève) ter nevrološki oddelek bolnišnice Katinara v Trstu (Università degli Studi di Trieste).

Na dogodku bodo sodelovali prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, prof. dr. Boštjan Šimunič, predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper, izr. prof. dr. Uroš Marušič, vodja projekta TwinBrain, prof. dr. Klaus Gramann, partner projekta TwinBrain in slavnostni govorec, prof. dr. Jadran Lenarčič.

Dogodek ste lahko spremljali v živo na Regionalu.

Regional prenos from Regional Slovenija on Vimeo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  08 .07. 2021 ob  16: 38
Slomobil ali simobil?
Ma vsekakor telefon je nekaj fascinantnega,nikoli neves kdaj te bo kdo poklical za kaj veselega,ali pa se je kaj hudega zgodilo,lahko klic iz sluzbe,ljubavni klic,morda si dobu tisoc lajkov na slikco v morju,lahko je kaksna informacija ki ti pride prav itd.
Gledal sem na tv kitajci imajo program pomoci za pretirane uporabnike,hodis po parku skusas se dotaknit potoka obcutit prste kako se dotikajo vode,pesek pod nogami kako skripa,opazovat rastlinje okoli sebe,preprosto dovolit si obcutit sonce kako te greje,poslusat pticke kako pojejo...
Ou ma je zajeb...za popiz....!