SPREMINJANJE MEJA NA BALKANU BI ODPRLO "PANDORINO SKRINJICO": Fajonova svari pred razdiralno politiko

Slovenija

V Bruslju še naprej zatrjujejo, da neuradnega dokumenta o mejah na Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga po poročanju medijev premier Janez Janša posredoval predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, niso videli. So pa visoki diplomatski viri v EU danes izpostavili, da spreminjanje meja v regiji "ni dobra ideja, saj bi to odprlo Pandorino skrinjico". Premikanje meja na Zahodnem Balkanu bi bilo izjemno nevarno, je danes na izjavi za medije opozorila predsednica SD Tanja Fajon. Prepričana je, da bi morali v tem času spodbujati mirno ureditev Zahodnega Balkana in države približevati Evropske uniji, ne pa širiti nacionalističnih teženj in razdiralnih politik.

Tudi danes je več virov v Bruslju zatrdilo, da neuradnega diplomatskega dokumenta oziroma non-paperja o spreminjanju meja v regiji, o katerem poročajo mediji, niso videli, in dodalo, da ga tako ne morejo komentirati.

V Evropski komisiji so v torek povedali, da niso seznanjeni z domnevnim neuradnim dokumentom o mejah na Zahodnem Balkanu. V povezavi z domnevno vsebino dokumenta pa so v komisiji izpostavili, da je stališče EU o mejah v regiji jasno - ničesar ni treba spreminjati.

V Michelovi tiskovni službi so na vprašanja, ali oziroma kdaj so dokument prejeli in kako komentirajo njegovo vsebino, doslej povedali le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi.

Neimenovani ameriški diplomatski viri so nakazali, da tudi v ZDA niso videli tega dokumenta. V State Departmentu so uradno pojasnili, da spreminjanju meja v Bosni in Hercegovini niso naklonjeni, odgovoru na vprašanje, ali vedo za obstoj omenjenega dokumenta, pa so se izognili. Izpostavili so le, da ZDA "podpirajo suverenost in ozemeljsko celovitost" BiH, kot to določa tudi Daytonski sporazum.

ZDA tudi podpirajo "demokratično, vključujočo in uspešno BiH in njeno pot k polnopravnemu članstvu v evroatlantskih integracijah". ZDA podpirajo želje vseh držav Zahodnega Balkana po članstvu v EU. "Prihodnost Zahodnega Balkana je zgolj znotraj EU," so še sporočili iz Washingtona.

Janša: Michaela sem nazadnje srečal lani

Plaz ugibanj o obstoju tega dokumenta se je sprožil v začetku tedna, ko je portal politicki.ba poročal, da je Janša Michelu v februarju ali marcu izročil dokument, v katerem naj bi kot temo slovenskega predsedovanja Svetu EU navedel spremembo meja na Zahodnem Balkanu oziroma "dokončanje razpada Jugoslavije".

Janša je o tem dejal, da je Michela nazadnje srečal lani in da bi mu tako težko februarja ali marca letos kar koli predal. Izpostavil je, da Slovenija "resno išče rešitve za razvoj regije in perspektivo EU za države Zahodnega Balkana".

Spletni portal Necenzurirano pa je danes objavil neuradni diplomatski dokument o preoblikovanju meja na Zahodnem Balkanu. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti.

Avtorji dokumenta med drugim kot rešitev predlagajo združitev Kosova in Albanije, češ da se na Kosovu želi 95 odstotkov prebivalstva združiti z matičnim albanskim narodom, položaj pa da je podoben v Albaniji. Srbski del Kosova bi glede na dokument po zgledu Južne Tirolske dobil poseben status.

Fajon: Med nekaterimi evropskimi voditelji se pojavlja veliko nacionalističnih teženj

Kot drugo rešitev pa dokument navaja združitev večine ozemlja Republike Srbske s Srbijo, češ da bi bilo tako "mogoče v pretežni meri rešiti srbsko nacionalno vprašanje". V tem primeru da je Srbija pripravljena soglašati z združitvijo Kosova in Albanije.

"V času, ko bi morali spodbujati sodelovanje, povezovanje, se med nekaterimi evropskimi voditelji pojavlja veliko nacionalističnih teženj, promoviranje razdiralnih idej, ki z nediplomatskimi potezami še dodatno obremenijo že zaskrbljeno prebivalstvo," je evropska poslanka Tanja Fajon komentirala neuradni diplomatski dokument, t. i. non-paper, o mejah na Zahodnem Balkanu.

Glede domnevne vpletenosti slovenske vlade v nastanek neuradnega dokumenta je dejala, da je ne bi presenetilo, če bi kakšna od nacionalističnih idej prišla tudi iz Slovenije. Je pa ob tem pojasnila, da gre pri t. i. non-paperjih pogosto za zapiske z različnih sestankov in teh je v resnici bistveno več, kot jih zaokroži v javnosti. "Bi me pa skrbelo, če bi bila kakršnakoli od teh idej, ki je na teh skicah in papirjih brez naslovnika, glave ali podpisa, nek del uradne politike države oz. uradne politike v nastajanju," je povedala.

"Tem nacionalističnim in razdiralnim politikam je treba reči ne," je poudarila.

Prepričana je še, da je dokument, tudi če ni uraden in ni nastal v Sloveniji, državi že povzročil ogromno škodo, zato je predsednika vlade Janšo pozvala, naj čim prej predstavi svoje stališče in stališče Slovenije glede držav Zahodnega Balkana, zlasti do Bosne in Hercegovine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  15 .04. 2021 ob  19: 21
čivčivčiv bom razbijal bale dokler bom živ