SPREMENJENI POGOJI: Komu ne bo treba v karanteno?

Slovenija

Vlada je včeraj spremenila nekatere pogoje za izjeme, ki jim po visoko tveganem stiku z novim koronavirusom okuženo osebo ni treba v karanteno. V karanteno tako ne bo treba prebolevnikom šest mesecev po dokazani okužbi, za cepljene s cepivom AstraZenece pa bo izjema od karantene začela veljata 21 dni po drugem odmerku, so sporočili.

Dopolnitev odloka je bila že objavljena v uradnem listu in stopa v veljavo dan po objavi, torej danes.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, se ti pogoji razlikujejo od pogojev iz odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenja in testiranja), saj gre v primerih napotitve v karanteno že za visoko tvegani stik. Za prebolevnike pogoj PCT tako velja osem mesecev po okužbi, pogoj cepljenosti pa takoj po zadnjem prejetem odmerku.

Policija je sicer obdobju od 24. avgusta do 6. septembra na meji vročila 3227 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 466 primerih so osebe zavrnile podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu, so zapisali na notranjem ministrstvu. Največ napotitev v karanteno je bilo za osebe, ki so pripotovale iz Hrvaške (1104), Bosne in Hercegovine (860), Kosova (675), Severne Makedonije (277) in Srbije (129). Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je policija zavrnila 40 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit prek Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija