Spremembe v voznem redu vlakov

Slovenija

Na Slovenskih železnicah je danes začel veljati nov vozni red v notranjem in mednarodnem potniškem prometu, ki prinaša tudi nove povezave z Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Nizozemsko in Rusijo. V notranjem prometu je sprememb manj; gre predvsem za prilagoditve voznih redov v skladu z željami potnikov.

Med novostmi je povezava z Italijo, in sicer bo dvakrat na dan vlak iz Ljubljane vozil do Opčin, odkoder je mogoče do Trsta priti z lokalnimi avtobusi.

Po dolgotrajnih pogajanjih so Slovenske železnice dosegle tudi dodatno dnevno povezavo na progi Ljubljana-Zagreb-Ljubljana. Še vedno pa se pogajajo o ponovni vzpostavitvi povezave do Benetk.

Novost so tudi povezave iz Ljubljane do Pulja skozi vse leto. Zunaj širše turistične sezone bo mogoča povezava med lokalnimi vlaki Divača-Buzet/Buzet-Pulj in obratno, v širši poletni sezoni pa bo vozil sezonski kopalni vlak iz Ljubljane do Pulja in nazaj.

Ponovno bo začel vsak dan voziti tudi mednarodni vlak na progi Maribor-Budimpešta-Maribor.

Tudi v novem voznem redu ostaja avtovlak na progi Den Bosch-Amsterdam-Ljubljana-Koper, ki pa bo začel voziti že konec maja. Poleti pa bo s spalnikom mogoče odpotovati tudi v Moskvo.

V notranjem prometu je novi vozni red prilagojen potrebam dnevnih in tedenskih migrantov za prevoze na delo, v šolo ali na študij ter za poslovna potovanja. Med večjimi spremembami na Slovenskih železnicah izpostavljajo podaljšanje proge Ljubljana-Zidani Most do Sevnice, uvedbo novih prog med Stranjami in Celjem, Sevnico in Trebnjem ter Sevnico in Novim mestom, dodatne povezave na progah Ljubljana-Celje-Maribor in pa podaljšanje proge Ljubljana-Višnja Gora do Ivančne Gorice.

Deli novico: