SPREMEMBE PRI VSTOPU V TO DRŽAVO: Za cepljene testiranje več ne bo obvezno

Svet

Britanska vlada bo ukinila obvezno testiranje na novi koronavirus ob vstopu v Anglijo, je včeraj sporočil premier Boris Johnson, ki zaradi vse manjšega števila okužb še naprej odpravlja omejitve. Johnson sicer ni navedel, kdaj bo sprememba stopila v veljavo, je pa opozoril, da bo to veljalo le za tiste, ki so polno cepljeni.

Vlada trenutno od britanskih in drugih potnikov, ki v Anglijo prispejo iz večine držav, zahteva, da se v roku dveh dni testirajo na novi koronavirus.

Johnson, ki je prejšnji teden po večtedenskem upadanju števila primerov napovedal omilitev skoraj vseh domačih omejitev, je opozoril, da bo sprememba veljala le za polno cepljene osebe. "Da bi pokazali, da je država odprta za poslovanje, odprta za potnike, boste videli spremembe, tako da ljudem, ki prihajajo, ne bo več treba opravljati testov, če so bili cepljeni," je na obisku v bolnišnici dejal novinarjem.

Prav tako je dodal, da je različica omikron postala tako razširjena, da imajo ukrepi testiranja ob prihodu omejen vpliv na okužbe, hkrati pa povzročajo znatne stroške za britansko potovalno industrijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada Velike Britanije določa zdravstveno politiko le za Anglijo, medtem ko oblasti na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem določajo lastna pravila.

Johnson je že v začetku tega meseca ukinil potrebo po predhodnem testiranju vseh, ki pridejo v Anglijo. To so uvedli, ko je Velika Britanija konec novembra zaradi omikrona zabeležila porast primerov.

V Veliki Britaniji, ki je med najbolj prizadetimi državami v Evropi zaradi pandemije, se je število novih primerov močno zmanjšalo z rekordnih dnevnih ravni konec prejšnjega meseca. Vendar pa so nekateri kritizirali tako hitro sprostitev številnih omejitev, opozarjali, da bi to lahko povzročilo ponoven porast primerov, in se spraševali, ali je Johnson spremembe uvedel iz političnih razlogov.

V zadnjih tednih se je Johnson zapletel v več škandalov, zaradi česar so ga pozivali k odstopu, tudi v njegovi lastni vladajoči konservativni stranki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija