SPREMEMBA ZAKONA O VERSKI SVOBODI: Socialnih prispevkov verskim uslužbencem država ne bo več krila v celoti?

Slovenija

Ministrstvo za kulturo je pripravilo predlog sprememb zakona o verski svobodi, ki spreminja višino nadomestila za plačilo prispevkov verskim uslužbencem. Po predlogu bi država pokrila 60 odstotkov prispevkov od povprečne plače, z uveljavitvijo zakona pa bi prenehala veljati uredba, po kateri je država prispevke od povprečne plače krila v celoti.

Kot je v sporočilu za javnost zapisalo ministrstvo za kulturo, predlagana sprememba zakona o verski svobodi posega v člen, ki določa višino finančne pomoči za pokritje prispevkov za socialno varnost za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za obvezno zdravstveno zavarovanje verskih uslužbencev.

Aktualni zakon določa, da so lahko registrirane cerkve in druge verske skupnosti za svoje verske uslužbence zaprosile za pridobitev pravice do namenske državne finančne pomoči iz državnega proračuna za pokritje prispevkov "od osnove najmanj v višini 48 odstotkov povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova". Predlog ministrstva pa predlaga dvig pokritja prispevkov od osnove 60 odstotkov povprečne plače.

S tem bi se, kot so na ministrstvu zapisali v obrazložitvi predloga, višina kritja prispevkov verskim uslužbencem povrnila na raven pred uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf).

Poleg tega predlog sprememb zakona v prehodnih določbah predvideva, da bi z uveljavitvijo zakona prenehala veljati aktualna uredba za določitev višine državne pomoči za plačilo prispevkov verskim uslužbencem. Ta je začela veljati maja lani in je določala, da je država pokrila prispevke od osnove 100 odstotkov povprečne plače, če je verska skupnost izpolnjevala določene pogoje.

Predlog sprememb zakona bo v javni razpravi do 20. marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martina |  12 .03. 2023 ob  14: 22
Končno. Naj si sami plačujejo prispevke
manemebasat |  12 .03. 2023 ob  14: 21
Skrajni cas, pa cerkev naj zacne placebati davke! Kaj so oni vec kot mi ostali? Gnus!
Zarja |  12 .03. 2023 ob  12: 20
Sami si naj plačujejo . Vsi starši morajo plačevat za obšolske dejavnosti , pa naj tisti, ki hodijo u cerkev prispevajo.
vid |  12 .03. 2023 ob  08: 16
Kdor hodi v cerkev naj primakne v puscico kovanec, pa bo. Saj ne manjka v tem podjetju......
kokodek |  11 .03. 2023 ob  21: 09
14
cerkev je zadosti bogata, da lahko sama plačuje prispevke zaposlenim, če ne, pa naj prispevajo člani verske skupnosti.