SPREMEMBA PRI NAKUPOVANJU PREK SPLETA: Po novem boste morali narediti to

Slovenija

Od včeraj je pri plačilih na spletu obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki dokazujejo, da je plačnik imetnik plačilne kartice. Na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne bo več zadostovalo potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim prek sporočila sms.

EU je z leta 2016 sprejeto direktivo o plačilnih storitvah, ki jo je v pravni red prenesla tudi Slovenija, namreč omogočila širitev inovacij na tem področju in sprejela ukrepe za večjo zaščito spletnih plačil.

Direktiva med drugim narekuje, da se pri kartičnih plačilnih transakcijah z vsemi plačilnimi karticami, tako fizičnih kot tudi pravnih oseb, zaradi strožjih varnostnih zahtev do 1. januarja 2021 za preverjanje pristnosti imetnika kartice uvede močna avtentikacija.

Njeni varnostni elementi so nekaj, kar uporabnik ve (geslo, koda PIN ali odgovor na varnostno vprašanje), nekaj, kar ima (pametni telefon ali druga mobilna naprava), in nekaj, kar je (prstni odtis, roženica, obraz, glas).

Po nekaterih informacijah se določene banke sicer bojijo, da bodo morale zaradi nepripravljenosti največjih ponudnikov plačilnih storitev zavrniti velik del plačil. Banka Slovenije naj bi jim zato po neuradnih informacijah svetovala beleženje morebitnih zapletov in obveščanje o njih.

Kot so poudarili v nadzorniku bančnega sistema, pri s tem vprašanjem povezanih nadzorniških aktivnostih tako kot ostali nacionalni pristojni organi sledijo dogovorom, ki so jih sprejeli v okviru Evropskega bančnega organa

"Ob tem pa vedno skrbimo za to, da so slovenski ponudniki plačilnih storitev v enakem položaju kot njihovih tekmeci znotraj EU. To bo, poleg varstva potrošnikov, naš ključni cilj tudi pri naših nadaljnjih aktivnostih," so navedli.

V Banki Slovenije so se po zgledu pristojnih organov nekaterih drugih članic EU sredi leta 2019 že odločili za 15-mesečno prehodno obdobje, ki se je zaključilo s koncem leta 2020.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .01. 2021 ob  08: 47
Uauuu Istriano!
Istriano |  02 .01. 2021 ob  12: 21
kakšne kreditne kartice? Mi imamo že leta in leta Paypal.
ZigaZois |  02 .01. 2021 ob  10: 15
Včeraj sem kupil z MasterCard-om na AliExpress-u in ni vprašalo po nobeni potrditvi. Preseneče sem bil, da je nakup bil zaključen takoj, ko sem vnesel vse podatke kartice. Vmes ni bilo nobenega preverjanja razen CVV.