SPREMEMBA NA HRVAŠKEM PREDSEDNIŠKEM POLOŽAJU: Vzporedne volitve kažejo na zmago Milanovića

Svet

Nekdanji predsednik hrvaške vlade in voditelj SDP Zoran Milanović je zmagovalec hrvaških predsedniških volitev, kažejo vzporedne volitve, ki so jih po zaprtju volišč objavile hrvaške televizije. Milanović je v današnjem drugem krogu prejel 53,25 odstotka glasov, Grabar-Kitarovićeva pa 46,75 odstotka, kažejo zbrani podatki.

Izidi vzporednih anket so sprožili navdušenje med Milanovićevi privrženci, ki spremljajo izide volitev v zagrebški Tvornici kulture. V zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza, v katerem so zbrani simpatizerji Grabar-Kitarovićeve, pa je po objavi vzporednih izidov vladal molk.

Vzporedne volitve so v prvem krogu hrvaških predsedniških volitev 22. decembra kazale triodstotno prednost Milanovića pred Grabar-Kitarovićevo, kar so potrdili tudi končni izidi.

Rezultati vzporednih volitev sicer še ne vključujejo glasov hrvaških državljanov, ki volijo v drugih državah. Na Hrvaškem ocenjujejo, da lahko volivci iz diaspore prispevajo med 2,5 in tremi odstotki glasov.

Današnjega drugega kroga hrvaških predsedniških volitev se je do 16.30 udeležilo 43,52 odstotkov volivcev, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot v prvem krogu predsedniških volitev, je objavila državna volilna komisija.

Prve delne rezultate bo volilna komisija začela objavljati na svoji spletni strani ob 20. uri. Pričakovati je, da bodo najpozneje do 22. ure že znani tudi začasni izidi drugega kroga sedmih hrvaških predsedniških volitev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .01. 2020 ob  19: 34
Takoj začet postavljat 6 metersko betonsko ograjo na mejo s hrvaško