SPREJETJE OBČINSKEGA PRORAČUNA POSPREMILE KRITIKE: Po Popovičevem mnenju mu primanjkuje 'ambicioznosti in optimizma' (FOTO, VIDEO)

Koper

Koprski občinski svet je na današnji pričakovano in brez glasu proti sprejel občinski proračun za leto 2019 ter tudi letni načrt ravnanja s stvarnim in finančnim premoženjem občine. Župan Aleš Bržan je poudaril, da gre za razvojno naravnan proračun in da so kljub že prevzetim obveznostim uspeli vanj uvrstiti tudi nekatere nove projekte.

Občina je bila do zdaj v režimu začasnega financiranja, zato je župan podal predlog za obravnavo po skrajšanem postopku. Za pripravo slabih 70 milijonov evrov težkega proračuna so imeli na voljo kratek čas, kljub temu pa so zastavili novo usmeritev v delovanju in dokument pripravili skupaj z lokalno skupnostjo, je uvodoma poudaril Bržan.

Proračunski dokument je po njegovih besedah razvojno naravnan, saj so kljub številnim prevzetim finančnim obveznostim od prejšnjega vodstva občine - občina je med drugim za letos predvidela dodatno zadolževanje v višini nekaj več kot 4,5 milijona evrov - uspeli vanj uvrstiti tudi nove projekte. Tako bodo še letos pristopili k izdelavi občinskega prostorskega načrta in pripravi Strategije 2035 kot krovnih dokumentov razvojne usmeritve občine. Poleg tega so posebno pozornost namenili tudi skrbi za mlade in sociali, je med drugim navedel Bržan.

Bivši župan Boris Popovič (Koper je naš) je v razpravi opozoril na obljube sedanjega vodstva o investicijah v kanalizacijsko infrastrukturo na podeželju, od katere letos po njegovih besedah ne bo nič. Prav tako je ponovno zavrnil, da bi lani izpeljane naložbe bremenile proračun v višini 20 milijonov evrov, kot je pred dnevi navedel Bržan. "Vse tisto, kar ste obljubljali pred volitvami, je nemogoče dokončati v štirih letih, kaj šele v enem, in to bodo ljudje spoznali," je še bil kritičen Popovič ter dodal, da je je treba občanom jasno povedati, da nove šole na Škofijah letos ne bo. "Proračunu manjka ambicioznosti, optimizma, nekih novih stvari. Vsi pričakujemo plažo od ustja Badaševice do Izole. Plaža je bila obljubljena za to leto, to ljudje pričakujejo. Veliko stvari manjka," je Popovič še komentiral predlagani proračun za letos.

Janez Starman iz županove Liste Aleša Bržana pa je opozoril, da bi proračun za leto 2019 lahko že pred volitvami sprejela prejšnja opcija, ter da sami vedo, zakaj tega niso storili.

Iz ostalih svetniških skupin je bilo slišati podobne ugotovitve, in sicer, da je predlog proračuna takšen, kot je pač lahko glede na dane razmere. Marijan Križman (SD) je razlog za to videl v "pretiranem zadolževanju v preteklosti". Alan Medveš (Levica) je navedel "16-letno zapuščino prejšnjega župana", a hkrati ocenil, da dokument odraža razvojno naravnanost.

Od 31 prisotnih svetnikov jih je za sprejem proračuna glasovalo 27, štirje pa so bili vzdržani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
razvoj |  23 .02. 2019 ob  19: 29
Popo...ti si res ena mona..nehaj že enkrat
jlz |  23 .02. 2019 ob  12: 40
@galeb
Ne, nisem se uštela, mislila sem prav od leta 57. Pa vseeno, povej mi ti konkretno tisto nekaj malega, kar se je po letu 1975 naredilo, pa sem prepričana, da nimaš kaj dosti povedati - enostavno, ker si pozabil ali pa se nočeš in ne moreš spomniti. Imaš pa prav, Koper se je v 16. letih spremenil, na boljše ali slabše - stvar okusa ali neokusa, stvar uničevanja dediščine, stvar, no tudi inteligence in razgledanosti posameznika. Tudi drugje po SLO so naredili ogromno, še lepše in prijetneje za oči in dušo, brez okrnjenja narave še več v simbozi z njo in dobili morda prestižnejša priznanja. Veš kako je prišel znani odvetnik do naziva naj-odvetnik leta? Tako, da smo bili "naprošeni" da moramo glasovati zanj. Od koga, iz katere stavbe - lahko samo ugibaš - in boš zadel. Pa gasilske slike srečnih zaposlenih, pa "prošnje" tajnicam, naj "na terenu" zbirajo podpise za peticijo proti ustanovitvi nove občine.... O lažeh nisi nič repliciral? Poznaš tudi ti kakšno, sem prepričana, ampak saj vem, če ne bi lagal - ne bi bilo narejeno toliko. Potrebujemo diktatorje in take z glavo skozi zid. Upam, da ne boš naletel neposredno nanje...
mario špinel |  23 .02. 2019 ob  08: 37
-2
Vsa sreča, da se je zgodila "cudolandija"!
razvoj |  22 .02. 2019 ob  16: 17
-4
vkolikor bo iz kakršnegakoli vira prišlo do pobude za preoblikovanje Mestne občine Koper v ustavno občino, kar pa pomeni, razdelitev občine na več občin, od tega ena od njih Mestna Občina Koper, sem jaz za in podpišem. Nato gremo ponovno na volitve za župane v vsaki občini posebej.
razvoj |  22 .02. 2019 ob  16: 06
-1
gospod Bržan, kje je izpolnitev predvolilne obljube, katera je bila poudarjena z vaše strani prav na vsakem predvolilnem soočenju, 10 milijonov iz proračuna vsako leto za podeželje?
galeb |  22 .02. 2019 ob  15: 39
-8
@jlz
Želiš knjigo o tem, kaj je bilo v Kopru narejenega od 1975 naprej? Si se v letnici malce uštel? Od tega leta dalje je bilo v Kopru narejenega... ja, nekaj zadev vendarle. Kot po vseh slovenskih mestih. Nič manj, zagotovo pa tudi nič več. Neko sivo poprečje. V času Popoviča... je Koper dobil ČISTO DRUGAČNO PODOBO. Ne da je bilo samo NEKAJ narejenega, Koper se je SPREMENIL. Med vsemi slovenskimi mesti je glede svoje preobrazbe poletel v sam vrh. Zastava za najlepše slovensko mesto je kar nekajkrat plapolala na Pretorski palači. Mnoga leta (desetletja) po 1975 bi bilo o tem sanjati čista utopija.
Ti temu praviš z glavo skozi zid? Ha, prav. Ampak Koper je danes lep.
max |  22 .02. 2019 ob  14: 26
12
Nekaterim se mudi videti rezultate nove politike, dajmo času čas, in če ne bo kar bi lahko bilo, bomo menjali, zanima me kaj bo z govoricami , da za Grafistom stoji G. megažupan, in da ima v lasti pol Kopra, ki ga je seveda ukradel na "legalen" način od vseh nas, za to je bil najbolj sposoben. Saj smo vsi podpirali tako početje, kočeš naj krade, on vsaj kaj naredi....no pa dejmo se pustit presenetit, mogoče pa nekega dne tudi volilci razumemo za kaj gre pri vodenju občine in ne bomo samo kot kaki bebci gledali kako se posamezniki mastijo in nas imajo na koncu še za norca. pa brez zamere.
Istriano |  22 .02. 2019 ob  11: 58
-2
Jaz ne vem zakaj se toliko govori o okostnjakih iz omare. Če kdo ima dokaze naj Popovića prijavi. Do sedaj še ni bil obsojen.
jlz |  22 .02. 2019 ob  11: 19
26
Če je kdo revček, je to Popovič in to se mu vidi na obrazu. Manjka ambicioznost, manjka optimizem? Skratka manjka "z glavo skozi zid"? Manjkajo projekti a la Dubay? Lahko Popoviču, ki je začel s severno obvoznico za katero je imel že vse papirje. Sam pa je javno povedal v eni izmed KS leto pred iztekom mandata, ki mu je očitala laž o izjavi "denar za to je pripravljen", potem pa , da to nikoli ni rekel in da smo vsi razumeli narobe (vsi), in da je treba za tako investicijo urediti za "en kamion" papirjev predno se lahko lotiš dela. To pa so lahko tudi leta. Torej, dragi podporniki BP, to je samo ena izmed laži, ki jih je trosil naokoli. Kot tista, da na občini niso imeli za plačat telefon, ko je prišel na oblast, drugič pa da ni bilo za sendvič, tretjič, da ni bilo za plače. Vse lepo in prav - pričakovala sem samo objektivnost, poštenost in trasnparentnos. Pohvala za tisto kar je bilo dobro, graja za tisto kar ni bilo dobro - ne pa zlivanje gnojnice po vsem in vsakomur, ki ni njegov. In s tako retoriko, kot vidim, nadaljuje. Bržan podtaknjenec ali ne - se bo moral čez štiri leta posloviti, če ne bo nebuloznih planov, kanalizacije v vseh vaseh, vodovoda... in vse tisto, kar BP in njegovi predhodniki niso naredili. In še enkrat trdim, da bi bilo treba res izdati knjigo in jo slikovno opremiti - kaj je bilo v občini Koper, storjenega, pa magari od leta 1957 ali tudi kasneje. Morda bi bil kdo kar presenečen.
bubobubo |  22 .02. 2019 ob  10: 14
videz včasih vara....
galeb |  22 .02. 2019 ob  06: 58
-10
@Olgo Franco
Se popolnoma strinjam. Podturili so ga. Ni slab človek, a ni za takšno mesto. Manjka mu... marsičesa. Je tipični protipol Popota, zato so ga tudi nastavili. Vse, kar se bo dalo, bodo razgrabili tisti, ki ga imajo v rokah... Brižni.
Olgo Franco |  22 .02. 2019 ob  01: 26
-2
Ales, po vsem videnem verjamem, da ti ni lahko....vprasanje ce si si tega sploh zelel...al si biu le predmet zlorabe in posmeha...v stilu -pac postavimo nekoga, da to ni Boris in potem z njim upravljamo- razpravljamo...revcek!!