SPREJETI UKREPI ZA OMILITEV POSLEDICE VISOKIH CEN ENERGENTOV: Gospodinjstva bodo tri mesece oproščena plačevanja omrežnine za elektriko

Slovenija

Vlada je sprejela predlog ukrepov za omilitev posledice visokih cen energentov za ljudi in gospodarstvo. Najranljivejšim bo namenila solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov, gospodinjstva bodo tri mesece oproščena plačevanja omrežnine za elektriko, na najnižjo možno stopnjo pa se bodo znižale trošarine na elektriko in pogonska goriva.

Kot je danes po seji vlade povedal premier Janez Janša, je vlada sprejela dva zakona in dve trošarinski uredbi, v katerih je predlagala tako simetrične ukrepe, ki naslavljajo vse, kot asimetrične, s katerimi želi omiliti energetsko revščino pri najbolj ranljivih skupinah gospodarstva.

S t. i. energetskim solidarnostnim dodatkom v višini 150 evrov vlada po Janševih besedah naslavlja več kot pol milijona tistih, ki jih je energetska draginja posebej prizadela. Prejelo ga bo približno 67.000 prejemnikov varstvenega dodatka, poleg njih pa tudi upokojenci z do 1000 evrov pokojnine, invalidi, velike družine in še nekatere druge ranljivejše kategorije.

Med simetričnimi ukrepi je po premierovih besedah najpomembnejši ukrep oprostitev plačevanja omrežnine za elektriko za tri mesece, in sicer od 1. februarja do 30. aprila. Skupaj z nižjimi trošarinami na elektriko na najnižjo možno stopnjo se bo znesek na položnicah znižal za od 30 do 35 odstotkov.

Na najnižjo možno stopnjo se z uredbo s 1. februarjem znižujejo tudi trošarine za pogonska goriva in kurilno olje. Del stroškov bo krit iz dobička podjetij, ki jim gre omrežnina za električno energijo, je pojasnil Janša. Kot je še dejal Janša, naj bi se po napovedih energetska kriza po aprilu umirila. "Če se to ne bo zgodilo, bo vlada predlagala podaljšanje ukrepov," je napovedal premier.

Vlada predlaga shemo enkratne pomoči podjetjem v višini 70 milijonov evrov

Vlada je danes zaradi dviga cen energentov pripravila tudi predlog zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu. "Ukrep je vreden 70 milijonov evrov in bo zajel približno 14.500 gospodarskih subjektov," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Zaradi visokih cen energentov je vlada ocenila, da je potrebna nepovratna pomoč gospodarstvu, predvsem energetsko intenzivnim podjetjem. Vlada je za to določila pogoje, ki jih morajo podjetja izpolnjevati, med drugim, da jim bodo stroški energije letos v primerjavi z letom 2021 narasli za več kot 30 odstotkov.

Upravičenci bodo morali do konca marca na finančno upravo predložiti izjavo, finančna uprava pa bo pomoč v enkratnem znesku izplačala do 20. aprila. Če bo upravičenec naknadno ugotovil, da je zaprosil za preveč sredstev, jih bo moral vrniti do konca januarja prihodnje leto, je naštel Počivalšek.

Shemo pomoči mora odobriti Evropska komisija. Višina pomoči bo odvisna od prihodkov od prodaje in deleža stroška energije v poslovnih odhodkih. "Pričakujemo, da bo najnižji znesek pomoči 50 evrov, najvišji pa dva milijona evrov," je povedal minister.

Zakon ureja pomoč tudi pomoč na področju kmetijstva. Nosilci kmetijskih gospodarstev imajo namreč tudi povečane stroke v kmetijski pridelavi. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo na podlagi podatkov v 30 dneh od uveljavitve predpisa odpremila informativno odločbo. Finančno nadomestilo se bo podelilo v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  30 .01. 2022 ob  16: 05
Vlada dela ! Za razliko levnuhov, ki samo stokajo v prazno. Ja no, v prazno že ne...grebejo se za evropske milijončke...a svinja sanja o kukuruzu. Kaj Nika...a bo "živijo"...bwahahahahaha debelo skorupcalo nevaspitano