SPREJEM BRUCK IN BRUCEV UNIVERZE NA PRIMORSKEM: Letos simbolično v kampusu Livade (FOTO, VIDEO)

Izola

Na Primorskem so novo študijsko leto simbolično začeli v Univerzitetnem kampusu Livade, ki ga je leta 2017 prizadel požar, danes pa je v njem znova stekel študijski proces. Študente na Univerzi na Primorskem po besedah rektorice Klavdije Kutnar sicer letos čaka še nekaj drugih novosti, med drugim sistem Studo in digitalna študentska izkaznica.

V Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli so zjutraj bruce in brucke sprejeli župani štirih občin slovenske Istre, vodstvo univerze in predstavniki tamkajšnje študentske organizacije. Dekanja Kutnarjeva je ob tem izrazila zadovoljstvo, da je lahko v kampu znova stekel študijski proces na nekaterih smereh fakultete za vede o zdravju ter fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. "Tako verjamemo, da bomo študijsko leto izpeljali še bolje kot pretekla leta," je dejala.

Med novostmi, ki jih uvajajo na univerzi, je navedla aplikacijo Studo, s katero je primorska univerza prva univerza v državi, ki jo omogoča študentom vseh članic. Aplikacija študentom med drugim omogoča hiter vpogled v urnike ter študentski informacijski sistem za prijavo na izpite in obštudijske dejavnosti. Hkrati so na univerzi v novo študijsko leto vstopili z digitalno študentsko izkaznico, kar je v skladu s projektom Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem, ki ga začenjajo danes. Gre za pilotni projekt, ki ga financira ministrstvo za izobraževanje v okviru načrta za okrevanje in odpornost.

???? Sprejem bruck in brucev Univerza na Primorskem / University of Primorska @Livade 1.0 *** ???????? ???? Freshmen reception of...

Objavil/a Univerza na Primorskem / University of Primorska dne Ponedeljek, 03. oktober 2022

Število študentov na primorski univerzi po besedah dekanje zadnja leta ostaja na približno enaki ravni, jih pa veseli, da beležijo večji delež aktivnih študentov, to je študentov, ki študija ne podaljšujejo. S tem se povprečni študijski čas na univerzi skrajšuje, kar je v skladu z njihovim ciljem, da študentje čim prej zaključijo študij, je povedala.

Po oceni predsednika Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Jureta Ciglarja današnji prvi študijski dan poteka uspešno in brez večjih zapletov. Že prejšnji teden so sicer v ŠOUP sprejeli tuje študente, v tem tednu pa pričakujejo predvsem domače študente, ki so bodo prišli urejat subvencionirano študentsko prehrano in si ogledat njihove prostore.

Za bruce in druge študente so ob začetku študijskega leta pripravili kar nekaj dogodkov. V torek v Kopru pripravljajo prvo študentsko zabavo, v sredo dobrodelni stand up večer, v četrtek pa vseslovenski obalni žur v Portorožu. Naslednji teden sledita še krvodajalska akcija in brucovanje.

Na Primorskem se sicer v zadnjih letih srečujejo predvsem s pomanjkanjem namestitev za študente. Ciglar upa, da bo to uredil zakon za urejanje položaja študentov, s katerim je bilo za izgradnjo in obnovo študentskih domov zagotovljenih dodatnih pet milijonov evrov. "Pričakujemo, da bo ukrep uresničen čim prej, saj na Primorskem nujno potrebujemo dodatne nastanitve," je še dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija