SPREHOD ZDRUŽITE S ČIŠČENJEM NARAVE: Skavti iz Škofij so že zavihali rokave (FOTO)

Koper

Po slovenskih mestnih občinah, tudi v Mestni občini Koper, danes potekajo posebne čistilne akcije, s katerimi obeležujejo svetovni dan Zemlje. Akcije tokrat niso množične, pač pa so njihovo izvedbo prilagodili trenutnim zaščitnim ukrepom zaradi pandemije covida-19.

Skavti so že očistili Krajevno skupnost Škofije. (foto: Gaja Žnidaršič)

Župani mestnih občin so se na nedavnem videokonferenčnem sestanku Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije namreč dogovorili, da bo danes v vseh mestnih občinah potekala akcija čiščenja okolja. Zaradi razglašene epidemije čistilna akcija, s katero obeležujejo minuli svetovni dan Zemlje, poteka individualno, med sprehodom v naravi.

Tako so na Mestni občini Koper svoje občane pozvali, naj se med individualnimi sprehodi pozorno ozrejo okoli sebe in poberejo manjše odpadke, ki jih odkrijejo v naravi.

"Vsak dan lahko naredimo nekaj za naše okolje, za naše zdravje in za varnost naslednjih generacij," je zapisal koprski župan Aleš Bržan, ki je občane ob tem zaprosil, naj se na današnji sprehod v naravi odpravijo z ustrezno zaščito, vrečkami in rokavicami, ter da na svoji poti poberejo manjše odpadke in jih odvržejo v najbližji koš za smeti.

Danes bomo v Mestni občini Koper s posebno čistilno akcijo obeležili svetovni dan Zemlje. Ker množičnih akcij v...

Objavil/a Aleš Bržan dne Sreda, 29. april 2020

Sprehajalci, ki bi naleteli na divja odlagališča ali večje kosovne odpadke, naj o tem obvestijo občinsko inšpekcijsko službo na brezplačno številko 080 44 49. Komunalno podjetje Marjetica Koper bo na nekaterih sprehajalnih poteh pozorna na morebitno povečano odlaganje in bo poskrbela za pravočasni odvoz. Sicer pa bo koprska občina skupaj z Marjetico Koper ob koncu epidemije pripravila večjo čistilno akcijo, so napovedali na portalu Ekopercapodistria.

Pridni tudi v Ljubljani, Celju in Mariboru

V Ljubljani se je akcija začela ob 9. uri, udeleženci pa so lahko vreče za smeti, rokavice in zaščitne maske, ki jih je zagotovilo Javno podjetje Voka Snaga, prevzeli na zbirnih mestih po vseh četrtnih skupnostih. Ob tem so v ljubljanski mestni občini vse udeležence zaprosili, naj upoštevajo vse varnostne ukrepe in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vlade, ki veljajo v času epidemije.

Čistilna akcija v Ljubljani (foto: Mestna občina Ljubljana)

V dopoldanskem času je čistilna akcija potekala tudi v Celju. "S sodelovanjem v čistilni akciji bomo dokazali, da imamo odgovoren odnos do okolja in da smo kot lokalna skupnost povezani tudi na področju prostovoljstva," so zapisali na tamkajšnji mestni občini.

Čistilna akcija je tudi tu potekala po krajevnih skupnosti in mestnih četrtih ter ob doslednem upoštevanju ukrepov za zajezitev koronavirusa, od ohranjanja medosebne razdalje do upoštevanja higienskih pravil, prostovoljci pa so na zbirnem mestu prejeli tudi vrečke in rokavice. Na celjski občini so ob tem opozorili, da današnja akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev.

Tako so okolje čistili v Celju. (foto: Mestna občina Celje)

V Mariboru že zbrali 660 kil smeti

V Mariboru so občani že na dan Zemlje prinesli skupno 660 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov iz narave. Na Mestni občini so domačine to pot pozvali, naj bodo med kratkimi sprehodi v bližini svojih domov pozorni na manjše odpadke, odvržene v parkih, gozdovih, na zelenicah in rečnih nabrežjih, s seboj pa naj imajo vrečke in zaščitne rokavice, da bodo lahko te odpadke varno pobrali.

Ob vračanju domov bodo Mariborčani lahko vrečke odvrgli v svoje zbiralnike smeti, v koše za smeti na javnih površinah ali pa jih vse do zaključka akcije ob 18. uri prinesli na eno od številnih začasnih zbirnih točk, so zapisali na mariborski občini.

V Mariboru so zbrali 660 kilogramov mešanih odpadkov. (foto: Mestna občina Maribor)

Svetovni dan zemlje smo 22. aprila letos obeležili že 50. leto zapored, zaradi globalne pandemije pa so aktivisti večino svojih aktivnosti prenesli na internet in namesto na množične čistilne akcije ljudi povabili k rabi spletnih orodij.

Prvi svetovni dan Zemlje je mobiliziral milijone Američanov. 22. aprila 1970 se jih je 20 milijonov podalo na ulice in s protestom zahtevalo ukrepe za zaščito okolja. Ta dan je pomembno zaznamoval sodobno okoljevarstveno gibanje, Združeni narodi pa so ga leta 2016 izbrali za dan, ko je bil slovesno podpisan pariški podnebni sporazum.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija