SPREHAJAMO SE PO MEJI OBVLADLJIVOSTI RAZMER: Vrha v bolnišnicah pa verjetno še nismo dosegli (VIDEO)

Sedanje razmere glede prostih navadnih in tudi intenzivnih bolnišničnih postelj za covidne bolnike v državi so kritične, sprehajamo se po meji obvladljivosti razmer, opozarja vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Glede na epidemiološke razmere pa vrha po njegovi oceni zelo verjetno še nismo dosegli.

dr. Matjaž Jereb

Po njegovih besedah nas je epidemija postavila pred dejstvo, da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov, ki zaradi hude ali kritične okužbe dihal potrebujejo bolnišnično obravnavo. Glede na število na novo okuženih se stanje v državi ne umirja in pritisk na bolnišnice ter intenzivne oddelke ne popušča, je Jereb dejal na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede covida-19.

Pojasnil je, da je bil po morda malo manjšem pritisku v prejšnjem tednu prek vikenda ponovno porast sprejemov na navadne in tudi na intenzivne oddelke bolnišnic. Število na novo okuženih ne pada po pričakovanjih in v zadnjih tednih se gibljemo po robu zmogljivosti našega zdravstvenega sistema, je poudaril.

Več kot 250 intenzivnih postelj v 13 slovenskih bolnišnicah po njegovih besedah zelo verjetno ne morejo pripraviti in "zavedati se moramo, da so rezerve glede postelj in osebja v državi praktično že izčrpane". Problem je namreč tudi pomanjkanje zdravstvenega kadra, ki žal tudi zboleva. "Dejansko osebje težko obvladuje razmere in je psihofizično izčrpano. Negotovost ostaja in ta nepredvidljivost razmer še dodatno stopnjuje pritisk na moje sodelavke in sodelavce," je dejal.

Glede na epidemiološke razmere v državi pa ocenjuje, da vrha po številu zdravljenih bolnikov v bolnišnicah, tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih, zelo verjetno še nismo dosegli.

"Kdor misli, da lahko v sedanjih razmerah ob številu aktivno okuženih z novim koronavirusom nudimo vsem covidnim bolnikom, predvsem pa ostalim bolnikom enako oskrbo, kot smo jo lahko ponudili pred epidemijo, živi v nekem drugem svetu in seveda daleč od realnosti," je ob tem opozoril Jereb.

Kot je ponovno poudaril, bomo epidemijo obvladali le skupaj, če se bo vsak držal sprejetih ukrepov za obvladovanje širjenja virusa. Prepričan je, da je treba pri ukrepih vztrajati, vsaj dokler se ne bo neugodna epidemiološka krivulja prepričljivo obrnila navzdol. Ključen razlog, da se to še ni zgodilo, pa je po njegovi oceni v tem, da je virusa v populaciji enostavno preveč.

V UKC Ljubljana je bilo sicer po Jerebovih navedbah v nedeljo na šestih intenzivnih oddelkih, kjer zdravijo covidne bolnike, 67 bolnikov. Smrtnost med covidnimi bolniki, ki so jih zdravili na intenzivnem oddelku, je bila 20-odstotna, podobno kot v prvem valu epidemije je bila starost umrlih dobrih 74 let. Prevladujejo pa starostniki s kroničnimi sočasnimi boleznimi.

Jereb je danes pojasnil, da vsakega umrlega, pri katerem je potrjena okužba z novim koronavirusom, vodijo kot umrlega zaradi covida-19. Večina bolnikov, ki jih zdravijo v bolnišnici, ima prizadeta pljuča zaradi okužbe in redki so tisti, ki morda umrejo zaradi nekega drugega vzroka in pri katerih virus ne bi naredil nobene dodatne škode.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija