SPREGOVORIL LOVEC, KI GA JE NAPADLA MEDVEDKA: "Vame je zapičila zobe in me vrgla po skalah kakšnih deset metrov globoko"

Kronika

Poročali smo že o včerajšnjem napadu medvedke na Postojnskem. Medvedka, ki ima dva mladiča, je med lovskim pogonom napadla 63-letnega lovca Benjamina Purgerja, ki je napad opisal z Televizijo Slovenija. Dejal je, da ga je medvedka vrgla po skalah približno deset metrov globoko. Lovcu, ki ima na dveh mestih zlomljeno roko in poškodovana rebra, je medvedka po tem pregriznila čevelj in en prst.

Kot je za Televizijo Slovenija opisal Purger, je najprej mislil, da gre za divjega prašiča. Ko je dojel, da gre za medvedko, je enkrat ustrelil proti njej ter začel mahati in kričali. Tedaj je medvedka planila nanj.

"Prijela me je za hrbet in potegnila, vame zapičila zobe in me vrgla po skalah kakšnih deset metrov globoko," je opisal. Nato ga je prijela za nogo, pregriznila čevelj in en prst.

Fotografiji sta simbolični.

Lovca so najprej prepeljali v ZD Postojna, popoldne pa so ga oskrbeli še v šempetrski bolnišnici in kmalu odpustili. 

V Sloveniji imamo bistveno več zveri, kot si ta prostor lahko privošči, je državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej ob robu obiska Brkinov komentiral napad medvedke na lovca. Kot je poudaril, odločitev o odstrelu ni v pristojnosti ministrstva, osebno pa meni, da so izpolnjeni pogoji za interventni odvzem.

Harej je spomnil, da na ministrstvu že dalj časa opozarjajo, da je v Sloveniji prevelika populacija tako medveda kakor volka. Če smo ob vstopu v EU imeli približno 300 medvedov in 40 volkov, je po ocenah v državi zdaj kar 1200 medvedov in 120 volkov.

"To je bistveno preveč glede na to, kar si naš prostor, naše območje sploh lahko privošči. Bojim se, da to ne bo osamljen primer," je posvaril.

Na zavodu za gozdove so potrdili, da je za izdajo dovoljenja za odvzem medveda iz narave pristojno ministrstvo za okolje in prostor, ki pred izdajo dovoljenja pozove Zavod za gozdove Slovenije k pripravi strokovnega mnenja. Ob tem so dodali, da "v obravnavanem primeru ministrstvo zaenkrat zavoda za gozdove ni pozvalo k pripravi strokovnega mnenja"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  24 .01. 2022 ob  20: 06
Ga je prijela za hrbet vrgla deset metrov glovoko stekla za njim in ga ugriznila v cevelj...
Ankarančan |  24 .01. 2022 ob  16: 20
The revenant 2 kmalu v kinu.