"SPOŠTOVANI DR. KREK": Viralni zapis učitelja matematike hit na Facebooku

Slovenija

Po družbenem omrežju Facebook se je bliskovito razširil zapis učitelja, matematika in naravoslovca, kot se uvodoma predstavi. S svojim zapisom je dosegel mnoge, ki se z njegovim sporočilom strinjajo.

"Spoštovani dr. Krek," zapisuje uvodoma. "Po praktično enoletnem lockdownu večine mojih dijakov v brezbrižni in apatični družbi, kjer zgolj homo homini lupus še šteje, sem svojim dijakom resnico, ki jo danes zahtevam od vas, direktorja NIJZ, preprosto dolžan".

Milanu Kreku očita "klasično statistično prevaro" pri predstavljanju rezultatov hitrih testov ob testiranju učiteljev. "Gre za šolski primer uporabe Bayesovega obrazca, ki bi ga sicer zmogel že malo nadpovprečen dijak 4. letnika. In kako se, vsaj s pozicije, ki jo imate, rezultatov ne sme interpretirati. Če se zamenja metodologijo spremljanja, je to treba javno pojasniti javnosti," pojasnjuje.

Kritizira tudi delo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in strokovne vladne skupine, pa tudi delo novinarjev, saj da so njihovi članki, ravno zaradi dela prvih dveh, "zleteli mimo bistva". Kot zapisuje namreč s hitrimi testi "lahko iščejo zanesljivo negativne (z manj kot odstotno napako glede na testirano populacijo, kar je povsem sprejemljivo), ne pa nezanesljivih pozitivnih (med 25 % in 50 % glede na karakteristike testov in asimptomatičnost populacije) rezultatov".

"Javnosti ste dolžni resnico"

Ko nadaljuje, je Krek dolžan resnico o hitrih testih Majbert Pharm ne le šolski, temveč tudi splošni javnosti. In ne samo eno, temveč več resnic. Kot navaja, v javnosti ni zasledil "niti ene verodostojne interpretacije hitrih testov učiteljev". Zatrjuje, da testi niso nezanesljivi, učitelje pa so "na splošno upravičeno vrnili v šolo, marsikdaj pa neupravičeno poslali na hladno".

Kreku očita ponarejanje statistike

"Namesto tega ste ponaredili uradno statistiko okuženih oseb, med katere ste šteli več kot polovico (ocena) lažno pozitivnih. Protokol je bil celo tak, da ste ob pozitivnem hitrem testu in negativnem PCR testu šteli osebo za okuženo. Glede na tako prirejene rezultate je vlada odločala o umestitvi regije v temnejše cone in odrejala ukrepe. Nekaj časa celo ni bila potrebna verifikacija s hitrimi testi − in marsikdo je v izolaciji ostajal po nepotrebnem. Majbertovi hitri testi so neupravičeno zapirali celotne šole še pred ponovnim začetkom pouka, ljudje so morali na hitro jemati dopuste, otroci pa so odložili odhod v nestrpno pričakovano šolo z vsem, kar je to prineslo," pojasnjuje.

Zapisal je tudi več zahtev

Od Kreka javno zahteva podatke, ki naj bi jih na NIJZ-ju, "glede na široko uporabo testov Majbert Pharm," imeli. Zahteva javno objavo deleža in števila lažno pozitivnih Majbertovih testov, delež in število razmazanih, poškodovanih in tako ali drugače neuporabnih Majbertovih testov in ceno, ki jo je skupaj s plačilom za zasebne izvajalce na test plačala država.

"In hočem primerjavo cen testov (z natanko navedenimi statistikami občutljivosti in specifičnosti), s katerimi se testirajo dijaki in učitelji sami kar v šolah po Avstriji (ali celo doma)," je še zapisal.

Zahteva tudi odgovor na pozive epidemiologov, da se Majbertove nezanesljive teste preneha uporabljati na način, kot se jih je do sedaj, pa tudi neodvisen zunanji nadzor nad delom NIJZ.

"V tej državi na neki čuden način s svojo čudno sistematiko spremljajo s hitrimi testi zgolj učitelje in še nekaj manjših podsistemov. Očitno negativni HAGT niso pogoj za službovanje v živo na sodiščih, v parlamentu, med uradniki, da o velikih (tudi državnih) firmah z največ stiki ne govorim. To je tako, kot če bi treznost za volanom preverjali le pri dolenjskih voznikih in le ob petkih," zapisuje.

Kreka poziva k odstopu

"Zaradi vsega navedenega vam predlagam, da po svoji vesti (in ne po vesti ali odredbi koga drugega) razmislite o odstopu," je pozval, saj bi Krek tako vsaj sledil misli pokojnega Djordjeta Balaševića: "Najbolj pomembno je, da sem po vsem tem vseeno ostal človek. Nikogar nisem prizadel."

Spoštovani dr. Krek, pišem Vam kot predan učitelj, matematik in naravoslovec. Po praktično enoletnem lockdownu večine...

Objavil/a Marko Špolad dne Torek, 16. marec 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  17 .03. 2021 ob  15: 30
Tako kot g. Krek, ki je zgolj marioneta v rokah glavnega vladnega Cefizlja, bi moral tudi glavni Cefizelj (JJ) odstopiti!
en iz raje |  17 .03. 2021 ob  14: 09
Vedno bolj se kaže, da gre za narodno izdajo.
In ?
Nikogar nič ne briga !
vseved |  17 .03. 2021 ob  08: 02
22
Ta poziv bi moral gospod naslovit na predsednika vlade.
solinar |  17 .03. 2021 ob  06: 37
30
Vsa čast g. Špolad. Bojim pa se, da ne boste dobili nobenega odgovora, še manj pa opravičila ali odstopa.
G. Krek se bo, kot po navadi skril v svojo luknjo, mogoče bo poslal na tiskovno konf. kakšno svojo poderjeno, da prečita kakšno sklanfano sporočilo in vas označil z nestrokovno, nekompetentno osebo.
Obala1 |  16 .03. 2021 ob  21: 59
55
Kapa dol g. Spolad ...v taksni državi kjer se premier igra all In one ministrov, prorokuje boljse od Nostradamusa, korupcija vezano na Covid veže kompleten vrh politike, kjer maltretirajo vse ki niso enako misleći, sistematično unicujejo gospodarstvo In clovekove pravice, se najde nekdo ko odprto pove del stvari ki ne štima ...kapa dol