SPOROČILO IZ SEŽANE EVROPI: Protifašistična združenja štirih držav izrazila ogorčenje nad početjem skrajne desnice

Slovenija

V Sežani so se danes srečala združenja protifašistov Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške in izrazila zgroženost nad početjem skrajne desnice, ki si prizadeva sejati nestrpnost in delitve med narodi. Zavzeli so se za strpnost, enotnost in sobivanje ter pozvali politiko, naj se upre poskusom razdvajanja Evrope.

Kot je za STA povedal predsednik Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Sežana Bojan Pahor, skrajna desnica po skoraj vsej Evropi "dopušča in spodbuja sovraštvo do tujcev, drugače mislečih, potvarja zgodovino in deli narode".

Fašizem in nacizem kot dve največji utelešenji zla prejšnjega stoletja po njegovih besedah spet odpirata rane preteklosti, ki so se v zadnjih desetletjih počasi in vztrajno celile. "Narodi, združeni v Evropi, smo našli novo priložnost za boljše življenje, varnost in blaginjo, kar pa zdaj ogrožajo politiki fašistoidnega prepričanja, ki za doseganje svojih političnih ciljev ne izbirajo sredstev," je posvaril Pahor.

Na srečanju v Sežani so zato spregovorili "o strpnosti, enotnosti in vrednotah, ki so jamstvo za sobivanje različnosti," kar družbo po Pahorjevih besedah bogati.

Na dogodku, ki so ga organizatorji poimenovali srečanje protifašistov Evrope, se niso mogli izogniti tudi nekaterim nedavnim izjavam predsednika Evropskega parlamenta in člana italijanske stranke Naprej Italija Antonia Tajanija ter nasploh političnemu razvoju dogodkov v Italiji v zadnjih mesecih.

Iz izjave, ki so jo sprejeli štirje predsedniki zvez - predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tit Turnšek, predsednica Vsedržavnega združenja partizanov Italije Carla Federica Nespolo, predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške Franjo Habulin in predsednik Zveze koroških partizanov Milan Wutte - je po Pahorjevih besedah razbrati sporočilo celotni Evropi in vsem evropskim politikom, naj se uprejo fašistoidnim poskusom razdvajanja stare celine.

"Naše prijateljstvo je skovano v težkih dneh borbe proti fašizmu in nacizmu in iz tega vojaškega boja je zrasla skupna Evropa," je spomnil Pahor in dodal, da od politikov, ki vodijo Evropo, pričakujejo prizadevanja za mir in sodelovanje med narodi, ne pa poskusov ščuvanja enih proti drugim.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  01 .04. 2019 ob  10: 09
Komunisti, povsod so | 31 .03. 2019 ob 06: 07 AHAHHAHA KAKSNO PODSTRESJE POLNO MISJEGA SRANJA IMAS V GLAVI...SKORAJ SE MI SMILIS RES. KER SEM DOBER TI RECEM , DA IMAS SIFILIS, IN JE SIFILIS KRIV (saj vemo da , ni ker ne fukas).

Ok ze ki se mi da delit bisere abortiranim mozganom, pa zacnimo:
1. V hudi jami so zakopani VOJNI ZLOCINCI in to po mnenju AVSTRIJE ki jih je vrnila Jugoslaviji. Tam so zakopani pazniki USTASKEGA TABORISCA JASENOVAC in nune iz OTROSKEGA TABORISCA.
Po vojni je vsaka drzava po MIROVNI POGODBI sprejela zlocince in jih usmrtila. VSE LEGALNO , PAC PO MIROVNI POGODBI. Americani, Angelzi si vsi imeli svoja taborisca za ujetnike in jih usmrcevali po potrebi.


2. Nacrten uvoz Islamskih migrantov je plan od Musolinija in Hitlerja kateri so blili prijatelji in cenili ISLAM.
"La spada dell'islam (in arabo: سيف الإسلام‎, Sayf al-Islām) era un'arma bianca cerimoniale donata nel 1937 a Benito Mussolini in qualità di protettore dell'islam"

Ce se hoces borit proti ISLAMU , bori se proti KRSCANSTVU , saj so isto sranje , imajo iste cilje. Uvoz Islamcev najboj koristi RKC, saj vernika bos lahko spreobrnil iz ene religije v drugo. ATEISTA NIKOLI.

Ma kaj cemo pricakovat on enega degena ki ni sposoben prebrat, kaj sele RAZUMET stvari...

3. Kalergi plan je teorija zarote , tudi ce bi to planiral, pac ni uresnicil. Je bolj realen MEIN KAMPF in se je tudi uresnicil. Je bol realen Piano di rinascita democratica od LOGGIE P2. Ves kaj je bumbarcek, P2? Valda da ne, kaj ce vedet en fasistek ki se skriva pri mamici celo zivljenje?
In glej glej komu je bil blizu Kalergi?

"In this May 1933 interview, the spiritual godfather of the European Union expressed his full support for Italian Fascism and suggests that a federal Europe could be established on the Fascist model."

Ma nemoj a? Mogoce prebrat kaj vec kot kaksen pamflet od Hervardov bi bilo tudi dobro a ? MONA.

Mogoce ti avto praskajo slovenski FASISTI , ne? Ker FASIZEM je sovraziti nekoga glede na narodnost ne? Torej pizdi se proti SLOVENSKIM FASISTOM. Ma pomojem ti praskajo avto ker vedo osebno kaksen KRETEN si.
Komunisti, povsod so |  31 .03. 2019 ob  23: 02
-3
Fašisti in ekstremizem vsepovsod ... take novice v Sloveniji pomenijo preusmerjanje pozornosti oz., da se pripravlja teren za uvoz večjega števila Pakistancev ali pa za kakšno večjo krajo, najbrž od drugega tira. (p.s. dajte no kje ste videli v Sloveniji kakšen ekstremizem, razen med zadetimi levičarji na Metelkovi? Še v Nemčiji, kjer obstajajo res močne nazi skupine ne stokajo tako kot naši mlahavi, alkoholizirani rdečuhi, ki so fašiste videli samo v filmu Vrnitev odpisanih.)
Komunisti, povsod so |  31 .03. 2019 ob  22: 24
-4
@Mojca in ostali - Že 30 let mi nekdo praska avtomobile, ker imam italijanske registrske tablice. (Nikoli storil ničesar žalega nobenemu, nasprotno veliko dobrega za Slovenijo.) Ene 5x na Obali, 2x v Ljubljani (tukaj so mi prerezali tudi gume, na plačljivem parkingu), 1x na Gorenjskem nenehno manjše nevšečnosti. (Veste koliko stane barvanje avtomobila višjega ranga in koliko takšen avtomobil izgubi na vrednosti zaradi barvanja?) Nikoli se niso podpisali s pravim imenom in priimkom. Strahopetci?
 |  31 .03. 2019 ob  08: 30
škoda, da so ljudje ovce in ne znajo videti fašizma med nami.Današnji fašisti so itak strahopetci, saj jih je strah priznati, da so fašisti. Svoje sovraštvo imenujejo svoboda govora, narod, domovina... …. seveda italijanskim fašistom še vedno diši Istra, Dalmacija in zakaj ne tudi Ljubljana. Zato jim pride vse prav, da spreobračajo zgodovino. Pri tem jih spodbujajo naši domači fašisti ( tako kot leta 1941) Komentarji @Komunisti, povsod so mi dajejo slutiti, da je goreči privrženec največjega užaljenega komunista janeza in mu zato ni pomoči. Ko bo dobil po grbi od fašistov, bo morda začel razmišljati.
Henrik |  31 .03. 2019 ob  06: 24
Ko čitam spdnji komentar ob 06:07 uri 31.3.2019 se sprašujem kakšni ljudje so , ki ne zmorejo svojega zapisa označiti tudi z svojim polnim imenom . Sigurno pošteni in hrabri jQuery11230943305571648333_1554005987661 Ja tako deluje in piše tisti, ki je po naravi strahopetec teh pa je fašistični podmladek poln kot je bilo enako pred II. vojno , zahrbtno škodovat lastnemu narodu za osebne koristi in plenitev. Hvala S Spoštovanjem Hinko Murovec
Mojca |  31 .03. 2019 ob  06: 24

Ko čitam spdnji komentar ob 06:07 uri 31.3.2019 se sprašujem kakšni ljudje so , ki ne zmorejo svojega zapisa označiti tudi z svojim polnim imenom . Sigurno pošteni in hrabri ja tako deluje in piše tisti, ki je po naravi strahopetec teh pa je fašistični podmladek poln kot je bilo enako pred II. vojno , zahrbtno škodovat lastnemu narodu za osebne koristi in plenitev. Hvala S Spoštovanjem Hinko Murovec

Komunisti, povsod so |  31 .03. 2019 ob  06: 07
-3
Zanima me Pahorjev komentar na odrešilni NOB-komunizem. Google, Google images, You Tube: ["Huda jama, Barbara rov"] ali pa vrhunec uspeha jugoslovanske komunistične zgodbe; ["War in Yugoslavia"] ali načrten neo-komunistični uvoz islamskih migrantov ["The religion of peace"] oz. raso, kjer bomo vsi enaki, tako po statusu kot po po barvi, ["The Kalergi Plan and White Genocide In Europe"], potem za konec še komentar o 32.000 mesečnih borčevskih pokojninah v Sloveniji :) Hvala.