SPOROČILO IZ POKRAJINSKEGA MUZEJA KOPER: Razstava o dogodkih osamosvojitvene vojne pred 30. leti bo!

Koper

Razstava bo obravnavala dogodke na območju, ki ga pokriva Pokrajinski muzej Koper, v času osamosvojitvene vojne s pisnim gradivom, intervjuji in predmeti, povezanih z dogodki zadnjih junijskih dni leta 1991.

Naloga vseh muzejev in med njimi tudi Pokrajinskega muzeja Koper je hraniti in interpretirati kulturno dediščino in zgodovino na čim bolj objektiven način, kateremu morata biti ideologija in zavzemanje ene ali druge strani povsem tuja, na tak način pa se bodo lotili tudi dogodkov, ki so zaznamovali čas osamosvojitve Slovenije na področju Istre, sporočajo v Pokrajinskem muzeju Koper. 

V razstavi bodo skušali čim bolj celovito prikazati dogodke ter dejanja in razmišljanja ljudi v Istri, na Krasu in Brkinih v času osamosvojitve naše države. V razstavi bodo dali posebno pozornost tudi dogodkom dan pred začetkom spopadov po Sloveniji ter vojaškim, političnim in civilnim manevrom tistih dni in njihovim posledicam.

Luka Juri

"Ne razumem živčnosti, ki je nastala okoli priprav na razstavo: kdorkoli si želi neobremenjeno, objektivno in čim bolj celovito pripovedovanje dogodkov osamosvojitve na našem področju, je lahko nastajajoče razstave vesel. Javnost in seveda tudi članice in člane Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve vabimo, da si jo junija ogledajo, vseh ocen, kritik in pohval pa bomo takrat zelo veseli, medtem ko pa so sedaj, ko so vsebine šele v nastajanju ter zaradi covida in vladnih odlokov še niti ne vemo, ali nam bo odprtje takrat dovoljeno, preuranjene," je sklenil direktor muzeja Luka Juri.