SPORNO KADROVANJE NA SOVI? Zaradi "Lepe N." na obveščevalni agenciji tudi Tonin

Slovenija

Včeraj smo poročali, kako v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) zanikajo poročanje spletnega portala Požareport, da naj bi predsednik vlade Marjan Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec zlorabila svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe širši javnosti neznani nekdanji uradnici občine Kamnik na Sovi, in sicer mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi. Včeraj je zadevo preverjala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki je popoldne obiskala sedež Sove. Dokončni izsledki nadzora še niso znani.

Nekaj članov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je včeraj popoldne obiskalo sedež Sove, kjer so preverjali postopke kadrovanja in očitke o nepravilnostih pri zaposlitvi nekdanje uradnice kamniške občine, poroča Spletni časopis. Poslanska skupina SDS je namreč predlagala, naj parlamentarna komisija obravnava navedbe portala Požareport, da naj bi predsednik vlade Marjan Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec zlorabila svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe nekdanji uradnici občine Kamnik na Sovi, in sicer mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi.

Glede na poročanje Spletnega časopisa je Knovs temu sledil in skupina poslancev, med katerimi sta bila tudi predsednik komisije Matej Tonin (NSi) ter podpredsednik Žan Mahnič (SDS), je včeraj opravila nadzor na Sovi in preverila postopke kadrovanja ter s tem povezane morebitne posebne okoliščine pri zaposlitvi dotične uradnice. Dokončni izsledki nadzora še niso znani. Po poročanju Požareporta naj bi na Knovsu čakali še na pisno poročilo Sove o kompetencah kandidatov, ki naj bi se prijavili na isto mesto kot omenjena nekdanja uradnica občine Kamnik, potem pa naj bi sledili sklepi Knovsa in predvidoma tiskovna konferenca Tonina.

Kdo naj bi bila nekdanja uradnica občine Kamnik, ki naj bi dobila službo na Sovi?

Požareport v člankih ni razkril polne identitete nekdanje zaposlene na občini Kamnik, kjer naj bi ji pravili "Lepa N.", zapisali so le inicialki. Pred leti, v času, ko je bila še zaposlena na občini Kamnik, naj bi se zbližala s tedanjim županom Kamnika Šarcem. Slednjemu naj bi njegova žena postavila ultimat, "ali ona ali jaz", piše portal. Pod pritiskom soproge naj bi Šarec še kot kamniški župan novo zaposlitev "Lepi N." uredil pri svojem znancu, županu občine Škofljica Ivanu Jordanu, letos poleti pa naj bi se zaposlila v Sovi, na mednarodnih zadevah. Tudi to zaposlitev naj bi ji priskrbel Šarec, in sicer prek državnega sekretarja Črnčeca in direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Nova uslužbenka Sove naj ne bi imela nobenih izkušenj za delo na obveščevalni agenciji, ki naj bi ga dobila mimo vrste, plačali naj bi ji celo začetni tečaj iz angleškega jezika, njeno delovno mesto pa naj bi tudi na novo ustanovili, poroča Požareport.

V Sovi so sicer navedbe o Šarčevih pritiskih že v ponedeljek zavrnili kot povsem neresnično in neutemeljeno dezinformacijo. Poudarili so, da so postopki zaposlovanja v agenciji zakoniti in pregledno dokumentirani. So pa tudi dodali, da se delovno razmerje v agenciji lahko sklene tudi brez objave oziroma razpisa. Medtem so sinoči na svoji spletni strani objavili tudi podrobnosti o majskem razpisu in poteku izbora kandidatov, Delo pa še poroča, da z morebitnimi nepravilnostmi pri zaposlovanju na Sovi Inšpektorat za delo ni seznanjen.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija