SPORNA (NE)POGLOBITEV PRVEGA BAZENA: Luka Koper zamudila rok in ostala brez odškodnine

Koper

V Luki Koper so včeraj za STA potrdili prejem sodbe koprskega sodišča, ki ni ugodilo njihovi zahtevi po uveljavitvi odškodnine zoper italijansko podjetje Xodo v zvezi s poglabljanjem prvega bazena koprskega pristanišča. Kot so poročale Primorske novice, je sodišče zavzelo stališče, da zatrjevana škoda ne more biti pravno priznana škoda.

Družba Xodo je bila izbrana na javnem razpisu in je z deli poglabljanja prvega luškega bazena na globino 14 metrov začela februarja 2014. Z deli se je nato zatikalo - po tedanjih navedbah Luke Koper izvajalec ni opravil niti desetine predvidenega dela -, Luka pa nato maja istega leta ni podaljšala pogodbe z Italijani. Dela je zaključila nizozemska družba Van Oord.

Luka Koper je od Italijanov terjala nekaj več kot 1,1 milijona evrov odškodnine. Odškodninski zahtevek izhaja iz višjega plačila novim izvajalcem, zmanjšanega za že izvedena dela s strani Xoda.

Že ob zaključku glavne obravnave sredi oktobra je sodnica Špela Grilc pojasnila, da se strinja s toženo stranko o tem, da ima tožba Luke naravo jamčevalnega zahtevka, za katerega so določeni prekluzivni roki. Tudi po tedanjih besedah zastopnika Xoda Marka Zormana je bilo tako že tedaj sklepati, da bo sodišče tožbeni zahtevek Luke zavrnilo.

V soboto so Primorske novice poročale, da Luki Koper ni uspelo uveljaviti odškodninskega zahtevka. Zorman je za časnik pojasnil, da je sodišče zavzelo stališče, po katerem se je dogodek obravnavalo kot v primerih stvarnih napak pri blagu in storitvah. "Za takšne napake pa ne velja triletni, ampak enoletni rok za vložitev tožbe. Tega pa je Luka zamudila," je dodal. Sodišče se tako niti ni spuščalo v presojanje vsebine tožbe in domnevne škode.

V Luki Koper so za STA včeraj potrdili prejem sodbe, niso pa še mogli napovedati, ali se bodo nanjo pritožili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija