SPOLNI PREDATORJI TUDI NA SLOVENSKIH PLAŽAH? Kaj storiti ob sumu nezakonitega snemanja?

Koper

Spolni predatorji, opremljeni s sodobnimi napravami za snemanje, so žal stalni obiskovalci tudi slovenskih plaž. Posnetki njihovih žrtev, zlasti otrok, pogosto končajo na spletu, kjer jih iztirjenci širijo dalje. Poleg otrok so tarča perverznih snemalcev lahko tudi drugi obiskovalci plaž, zlasti nudističnih. Tako naj bi tudi na strunjanski nudistični plaži potekalo skrito snemanje celo z bližnjih bark. 

Poletna sezona se je šele dobro začela, a se že vrstijo novice o nedovoljenih snemanjih otrok. Tako so v Rovinju pred dnevi zalotili 33-letnega nemškega državljana, ki je z mobilnim telefonom skrivoma snemal in fotografiral gole otroke v kampu.

Glede na zaseženo opremo je moč ugotoviti, da so predatorji dobro opremljeni z različnimi snemalnimi napravami, ki jih vgradijo v pametne telefone, celo ročne ure, in ki omogočajo visoke povečave in natančno snemanje do podrobnosti. Posnetki v mnogih primerih končajo na družbenih omrežjih in t. i. temnem spletu (darknet), kjer se delijo naprej.

Slovenska policija je lani obravnavala 13 kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja mladoletnih oseb; največ otrok je bilo starih med 7 in 14 let, medtem ko je bilo odkritih kar 161 primerov kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva z mladoletnimi osebami.

Policijska uprava (PU) Koper letos takšnih primerov ni obravnavala, v preteklih letih pa je bilo nekaj takšnih prijav, ko so opazili snemanja oziroma fotografiranja na plažah. "Vsekakor svetujemo, da v primeru nezakonitega/neprimernega snemanja nemudoma obvestite policijo na 113. Le tako bodo namreč lahko prijeli storilca še na kraju, mu odvzeli dokazni material in zoper njega ukrepali," opozarjajo.

Starše policija opozarja tudi na to, naj bodo vedno prisotni, imajo otroke na očeh in jih nadzorujejo. Prav tako opozarjajo, da lahko postanejo fotografije golih ali preveč pomanjkljivo oblečenih otrok, ki jih starši objavijo na družbenih omrežjih in drugje na spletu, plen pedofilov, zato odsvetujejo objavljanje takšnih fotografij.

V kamerah spolnih izterjencev se poleg otrok lahko znajdejo tudi drugi obiskovalci plaž, zlasti na lokacijah, ki jih uporabljajo pretežno nudisti. Tako naj bi se nedovoljena snemanja dogajala tudi na strunjanski nudistični plaži v Mesečevem zalivu, 'na skalcah' in pod križem. Obiskovalce naj bi snemali s klifa, ki vodi od križa do rta in naprej proti Izoli. Obiskovalce plaže naj bi snemali tudi z bark in čolnov, zato previdnost ni odveč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .07. 2024 ob  08: 28
17
Podatke in fotografije teh izprijencev je treba javno objavit, ne pa skrivat in ščitit tako kot to počne rimokatoliška cerkev z svojimi župniki.