SPET ŠOK V SEMEDELI: Kača poskušala po stopnicah priti v hišo

Koper

Potem ko so konec maja obvestila o pojavih kač v Semedeli kar deževala, nam je tokrat bralka (ime hranimo v uredništvu) zaupala včerajšnji dogodek, ko je meter dolga črna kača plezala po stopnicah njihove hiše. Kot je pojasnila, ne želi delati panike, vseeno pa si želi prebivalce opomniti, da očitno kaj takega lahko pričakujejo. Pravi sicer še, da se njena 92-letna mati ne spominja, da bi kdaj kače prihajale tako blizu stanovanj.

Fotografija je simbolična.

"Bilo je popolnoma nepričakovano," razlaga 59-letna Semedelčanka, ki je okoli 17. ure na vrhu stopnic zagledala črno kačo in od šoka zakričala. Kača je nato dokaj urno splezala na balkon in zunanjo stran ograje. Medtem je prihitel sin, ki je slišal krike, a kače niso več našli. Njihova 92-letna babica, ki stanuje v isti hiši, pravi, da ne pomni, da bi kače v preteklosti prihajale tako blizu stanovanj.

Semedelčanka je poklicala na Kačofon, kjer člani Herpetološkega društva nudijo informacije o domorodnih vrstah kač ter svetujejo, kako postopati, če se kača pojavi v bližini domovanj oziroma zaide v objekt. V nujnih primerih opravijo intervencije na domovih in kače preselijo v primernejša bivališča.

Kača, ki je konec maja prestrašila stanovalce na Veluščkovi ulici v Kopru.

Kot so ji pojasnili, je šlo po njenem opisu za mladiča črnice, človeku nenevarne kače, ki pa je v Sloveniji zaščitena.

Predstavnike društva smo skušali priklicati tudi sami, na njihov odziv še čakamo. Z vprašanji, ali so seznanjeni s povečanim pojavom kač v tem koprskem zaselku in kako lahko ukrepajo, smo se obrnili tudi na Marjetico Koper, od koder odgovore še čakamo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  20 .06. 2019 ob  13: 08
Lahko bi naredili rampo za kače, če ne morejo po stopnicah.

Haloooo kače so koristne, mačke se hranijo po kantah ali pa so zasvojene z briketi, kdo bo lovil miši in podgane če ne kače. Okrog mamine hiše se redno pojavlja črnica, pa je vse čisto ok. Samo pri miru jo pustimo, da opravi svoje delo, saj se umakne sama in ugrizne samo če jo žokaš...
tupamaros |  19 .06. 2019 ob  18: 50
Tako so nastale Petrinje, pravi legenda, ker so prebivalci bežali pred kačami.
Lili |  19 .06. 2019 ob  16: 38
joj, na mojem balkonu pa je pajek...imamo tudi pajkofon?
Živaj |  19 .06. 2019 ob  13: 43
Verjetno tudi kače občutijo nelinearno spreminjanje vremena in so zmedene.