SPE BALKAN SKI TOKRAT V SLOVENIJI: Smučišče Rogla je gostilo eno izmed velikih mednarodnih konferenc s področja snežnih športov

Slovenija

Rogla je bila od 17. do 21. marca prizorišče 5. mednarodne konference SPE BALKAN SKI. Letošnja konferenca se lahko pohvali s kar 127 udeleženci iz 14 držav (Združene države Amerike, Velika Britanija, Nemčija, Češka, San Marino, Italija, Hrvaška, Srbija, Črna Gora, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Romunija, Bolgarija, Slovenija), sedmimi  ekipami nacionalnih demonstratorjev držav udeleženk, ki so izvedle šest delavnic na snegu ter priredile izredni nočni spektakel na snegu – Demo show. Poseben doprinos konferenci SPE (Science, Practice & Education) BALKAN SKI, ki združuje znanost in prakso ter edukacijo, pa je zagotovilo 8 uveljavljenih predavateljev ter 35 referentov iz različnih koncev sveta.

Cilj konference je ustvariti in razvijati kreativno mrežo odličnosti in povezati strokovnjake, ki delujejo na področju snežnih športov. Temeljno poslanstvo pa je okrepiti, zagovarjati, razvijati in promovirati snežne športe in delovanje strokovnjakov, ob upoštevanju znanstvenih in strokovnih temeljev.

Idejni oče in pobudnik SPE Balkan SKI konference, ki je bila prvič organizirana leta 2017, je direktor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper prof. dr. Rado Pišot – sicer tudi član sekretariata Zveze učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije in član predsedstva IAESS – Mednarodnega združenja za izobraževanje in znanost v snežnih športih.

Zamisel o mednarodnem kongresu, ki bi izpostavil smučarske centre in strokovnjake Balkana, je začela zoreti po svetovnem kongresu Interski (mednarodno združenje poklicnih in amaterskih smučarskih učiteljev) v Argentini leta 2015 in bila do sedaj organizirana že  petkrat. Ožjo ekipo, ki kot izvršni odbor SPE Balkan SKI zamisel poganja naprej, ob njem tvorijo še: strokovni nosilec smučanja v Srbiji dr. Ljuba Pavlović, predsednik Zveze učiteljev in trenerjev smučanja dr. Blaž Lešnik in vsestranski smučarski strokovnjak Damjan Ambrožič. Cilj, da bi združili znanost, prakso in edukacijo na področju snežnih športov jim je na dosedanjih kongresih več kot uspelo doseči. Konferenca pa ni povezala le strokovnjake iz balkanskih držav, temveč veliko širše. 

"Naš moto je, da vsak kongres naredimo boljši, ga posodobimo in napredujemo na vseh področjih, v skladu z vizijo, poslanstvom in cilji SPE BALKAN SKI. Po izjemni izkušnji na prejšnjih mednarodnih konferencah SPE BALKAN SKI, kjer je več sto smučarskih učiteljev, trenerjev, profesorjev in drugih strokovnjakov na področju alpskega smučanja in deskanja na snegu priča o nepozabni zgodbi o prepletanju znanosti, stroke, prakse in družabnih dogodkov, smo se odločili, da letošnjo mednarodno konferenco organiziramo na slovenskih tleh," je strnil prof. dr. Rado Pišot. Smučarski center Rogla je z odlično organizacijo in ponudbo ter podporo Občine Zreče, kljub ne najbolj snežno radodarni zimi, pričakovanja povsem opravičil.

Na otvoritveni slovesnosti so udeležence pozdravili prof. dr. Rado Pišot, predsednik Izvršnega odbora SPE Balkan SKI iz ZRS Koper, Boris Podvršnik, župan Občine Zreče in član častnega odbora konference, Bojan Križaj, nekdanji alpski smučar in predsednik častnega odbora konference, Barbara Soršak, članica častnega odbora konference, direktorica UNITUR d.o.o. in dr. Blaž Lešnik, predsednik organizacijskega odbora konference in predsednik Združenja učiteljev in trenerjev smučanja (ZUTS) Slovenije pri Smučarski zvezi Slovenije, ki je konferenco tudi otvoril. 

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in član častnega odbora konference Franjo Bobinac se iz službenih obveznosti otvoritvene slovesnosti ni udeležil, je pa zato prenesel pisne pozdrave in vsem udeležencem zaželel uspešno konferenco, ki je v svetovnem merilu edinstvena v tem, da združuje na enem mestu znanost, prakso in izobraževanje in s tem ustvarja edinstveno izkušnjo za vse udeležence.

Dopoldnevi so bili namenjeni delu na snegu - delavnicam, kjer so demonstratorji in drugi najbolj usposobljeni strokovnjaki smučarskih šol držav udeleženk predstavljali različne pristope k učenju smučanja, popoldnevi pa predavanjem, na katerih so o tehniki in poučevanju smučanja, poškodbah, varnosti in drugem ob balkanskih spregovorili tudi nekateri vrhunski strokovnjaki iz držav - smučarskih velesil, kot sta ZDA in Italija. Na sporedu je bil tudi tokrat večerni demo show - nastop nacionalnih demonstratorskih vrst z različnimi zanimivimi koreografijami.

Konferenco so podprli tudi vidni predstavniki, tako s področja snežnih športov kot tudi iz ostalih športnih organizacij, gospodarstva in lokalne skupnosti, med njimi Bojan Križaj, Franjo Bobinac, Jurij Franko, Mateja Svet, Jure Košir, Boris Podvršnik, župan Občine Zreče, Enzo Smerkar, predsednik Slovenske smučarske zveze in Barbara Soršak, direktorica UNITUR d.o.o..

Po zelo uspešni konferenci in ob velikem zadovoljstvu udeležencev so ob zaključku obravnavali še dve ponudbi za organizacijo SPE Balkan SKI konference v letih 2026 in 2028, in sicer v Italiji v furlanskih Dolomitih oz. v smučarskem centru Sinaja v Romuniji. Dokončna odločitev o kraju naslednje konference bo sprejeta v naslednjih mesecih.

Več informacij in program mednarodne konference najdete na povezavi: http://spe-balkan-ski.com/.