Španija v tretjem četrtletju izšla iz recesije

Španija se je z 0,1-odstotno rastjo gospodarstva v tretjem četrtletju letos izkopala iz več kot dve leti trajajoče recesije, je na podlagi predhodnih podatkov danes sporočila španska centralna banka. Izboljšanje gre v veliki meri pripisati okrepljeni izvozni dejavnosti, je v rednem mesečnem poročilu zapisala centralna banka.

Kot so še sporočili iz banke, se je hitrost zmanjševanja delovnih mest upočasnilo na najnižjo raven od začetka krize. Brezposelnost je v drugem četrtletju sicer znašala 26,3 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Španska centralna banka je izhod iz recesije napovedala že konec septembra, kmalu po tem pa so tudi iz Evropska komisija in Evropska centralna banke (ECB) sporočili, da je španski bančni sistem začel kazati znake stabilizacije.

Zmanjšal se je tudi pritisk na državne obveznice - zahtevan donos na desetletne obveznice je danes tako znašal 4,20 odstotka, kar je za več kot polovico manj kot ob najvišji točki julija 2012.

Španija, četrto največje gospodarstvo v območju evra, se je po izbruhu svetovne finančne krize leta 2008 znašla v recesiji z dvojnim dnom. Najbolj jo je prizadel pok nepremičninskega balona, ki je v velike težave posledično potisnil tudi banke, država pa se še vedno spopada z visoko stopnjo brezposelnosti.