SOLINARSKA SEZONA BO KRAJŠA: Verjetno bodo pridelali manj soli kot v povprečni sezoni

Piran

Pobiranje soli v Sečoveljskih solinah trenutno poteka na večini solnih polj na Leri, a je zamuda precejšnja, priznava prvi mož solin Klavdij Godnič. Namesto junija so s pobiranjem soli začeli šele 18. julija in imajo tako okoli mesec dni zamude. Solinarska sezona bo zato krajša in verjetno bodo pridelali manj soli kot v povprečni sezoni.

Za točnejšo oceno sezone je sicer še prezgodaj, je povedal Godnič: "Veliko bo odvisno od tega, kakšna bosta konec julija in avgust." Sicer imajo dovolj slanice, tako da bodo, če bodo sledili vremensko lepi dnevi, lahko sol nemoteno pobirali. Ob še eni vremensko negotovi sezoni je direktor družbe Soline pojasnil, da pri sami gospodarski dejavnosti pridelave soli niso upravičeni do nobene državne pomoči, je pa država pomagala pri zagotovitvi zaščite pred visokimi vodami. Po tem, ko so bile Sečoveljske soline leta 2010 popolnoma poplavljene, je bila, delno tudi z evropskimi sredstvi, izvedena sanacija, "tako da so danes soline bistveno bolj varne pred visokimi vodami, kot so bile leta 2010".

Sicer pa Godnič opozarja na posledice spreminjanja podnebja. Po eni strani se morje neprestano viša, kar je še posebej občutno v zadnjih 60 letih, to pa ima za posledico višje oseke. Po drugi strani pa so deževja čedalje bolj intenzivna - ko dežuje, dežuje več dni zapored, tudi količina padavin je večja. Ker so soline zaprt sistem, oboje prispeva k temu, da se vanje natečejo ogromne količine sladke vode. Če so solna polja v preteklosti lahko spraznili sladke vode v dveh, treh dneh, imajo zdaj s tem večje težave. To pa ne le škodi flori in favni, ampak krajša pridelovalno sezono, je opozoril Godnič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija