ŠOLARJI SE VRAČAJO V KLOPI, PREVIDNO! Po praznikih bo promet bolj zgoščen; več bo pešcev in kolesarjev

Slovenija

Po prazničnem vikendu je pričakovati zgoščen promet, na cestah pa več pešcev, kolesarjev in šolarjev na skirojih. Po tednu dni počitnic se v ponedeljek v šole vračajo osnovnošolci in dijaki, zato agencija za varnost prometa voznike poziva k stalni pozornosti, še posebej ob šolskih poteh, v okolici vrtcev in šol.

Ob zgoščenem prometu je še toliko bolj nujno poskrbeti za varnost vseh potnikov na vseh poteh, saj so ceste prostor, ki si ga delimo vsi. "Upoštevajte cestnoprometna pravila in razmere na cestah, ne uporabljajte mobilnega telefona, ki je velik motilec naše pozornosti," so na Javni agenciji RS za varnost prometa zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so opozorili, je treba posebno pozornost nameniti varnosti najmlajših v prometu. Policisti so namreč samo letos ugotovili nekaj več kot 2000 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, in skoraj 14.600 kršitev neuporabe varnostnega pasu.

Naraščajo tudi kršitve s področja hitrosti, letos so jih policisti zabeležili 44.453, kar je za 43 odstotkov več kot lani v enakem obdobju. Neprilagojena hitrost je med prevladujočimi vzroki za nastanek prometnih nesreč, letos je bila usodna za sedem oseb.

Po trenutnih podatkih je letos v prometnih nesrečah umrlo 21 udeležencev, 134 je bilo hudo, 1079 pa lažje poškodovanih.

Med udeleženci v prometu so najbolj ogroženi kolesarji, letos so na slovenskih cestah zabeležili 220 prometnih nesreč z udeležbo kolesarja. Več kot polovico prometnih nesreč so povzročili kolesarji sami.

Še posebej ranljiva skupina v prometu pa so pešci, letos so zabeležili 129 prometnih nesreč z udeležbo pešca. Življenje je izgubilo šest pešcev, le eden izmed njih je bil tudi povzročitelj prometne nesreče, v kateri je umrl, 25 je bilo hudo, 92 pa lažje poškodovanih.

Po trenutnih podatkih so letos v prometnih nesrečah umrli tudi 4 vozniki enoslednih motornih vozil, 22 voznikov je bilo hudo, 67 pa lažje poškodovanih. Skoraj dve tretjini prometnih nesreč so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami, so še sporočili z agencije za varnost prometa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija