ŠOKIRAN MINISTER VIZJAK: Postojnski župan zavrnil sporazum o širitvi notranjskega parka (FOTO)

Slovenija

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak bi moral včeraj z občinami Logatec, Cerknica in Postojna podpisati sporazum o ustanovitvi širšega Notranjskega regijskega parka, a ga je na koncu podpisal le s prvima dvema. Postojnski župan Igor Marentič je namreč na samem dogodku presenetil z odločitvijo, da sporazuma ne bo podpisal.

Od leve: minister Andrej Vizjak, župan Logatca Berto Menard in župan Cerknice Marko Rupar. Foto: gov.si/Jure Kos

Kot je pojasnil, je ideja o ustanovitvi regijskega zavoda pravilna, strinjali so se tudi, da z njim upravlja nekdo, ki to področje obvlada iz preteklosti, a so dogovori potekali prehitro. Ker v tem času ni dobil odgovorov na pomembna vprašanja, predvsem glede stroškov delovanja, območja, ki ga bo zajemal park, ter omejitev znotraj območja, se je odločil, da sporazuma ne more podpisati.

"Občina bo z veseljem pri pripravi pogodbe o ustanovitve parka sodelovala tudi v prihodnje, a v tem trenutku je še preveč nejasnosti, kaj vse skupaj pomeni za prebivalce in proračun. Bilo bi nepošteno do občanov, da podpišem nekaj, o čemer vemo premalo," je dodal Marentič na dogodku v Logatcu.

Skrbi tudi zelo smelo zastavljena časovnica, saj naj bi bili vsi koraki sprejeti v le nekaj mesecih. Določene podatke, ki so sprožili dodatne pomisleke glede podpisa, so na občini dobili šele davi, je dodal.

Vidno presenečeni minister in ostala župana, logaški Berto Menard in cerkniški Marko Rupar, so izrazili razočaranje nad potezo postojnskega kolega, ki naj bi po njihovem videl strahove tam, kjer jih ni. Po besedah cerkniškega župana Ruparja ne gre za nikakršno hitenje, Marentič pa bi lahko zadržke pojasnil pred napovedanim slovesnim podpisom.

Tako so morali slednjega prekiniti za dodatna usklajevanja, nato pa sta k Vizjakovemu podpisu svojega dodala le še župana Cerknice in Logatca. Vizjak je ob tem dejal, da so njegovi nameni pozitivni, saj verjame, da je Notranjski regijski park vreden boljšega in medobčinskega upravljanja, pa tudi sodelovanja države pri tem.

"Verjamem, da bodo tudi v Postojni prepoznali pozitivno vlogo projekta in bo na koncu k njemu tudi pristopila. Gre namreč predvsem za naravo in ohranjanje naravnih vrednot tega dela Slovenije," je dodal okoljski minister. Napovedal je, da bo država v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi ustanovila ter tudi financirala javni zavod.

VIDEO BONUS: V Kopru izjemen porast vlomov v lokale

Cerkniški župan Rupar je pojasnil, da so z danes podpisanim sporazumom vzpostavili temelje, na tej osnovi pa bodo določili režim in obseg parka. Prav tako dokument še ne prinaša nobenih finančnih posledic. Logaški župan Menard pa je dejal, da je ustanovitev parka prvi korak, s katerim bodo še bolje poskrbeli za območje Cerkniškega jezera in Planinskega polja.

"Najpomembnejše je, da je država spoznala potrebnost sofinanciranja ter da se z enega mesta in to v lokalnem okolju z naravo gospodari in se na tem območju ne povzroča škoda. Seveda pa se je o načrtih potrebno pogovoriti tudi z domačini, ki tam kmetujejo in gospodarijo, in da je tudi zanje to lahko dodana vrednost," je dodal Menard.

Notranjski regijski park trenutno deluje le znotraj območja občine Cerknica, po besedah direktorja parka Matevža Podjeda pa zanje podpis sporazuma še ne pomeni kakršnekoli spremembe. Z njim so se občine in država zgolj strinjale, da so pripravljene varovati naravo na razširjenem območju.

Zavarovana območja trenutno prekrivajo 14 odstotkov površine Slovenije. Med temi je en narodni park, trije regijski in 47 krajinskih parkov, ki sodijo med širša zavarovana območja, en strogi naravni rezervat in 56 naravnih rezervatov.

Letos sicer že tečeta dva projekta ustanavljanja novih zavarovanih območij, in sicer Regijskega parka Pohorje ter Krajinskega parka Češeniške in Prevojske gmajne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija