ŠOKANTNO ŠTEVILO TISTIH, KI SO PREBOLELI KORONO, IMA NEVROLOŠKE POSLEDICE: Strokovnjake skrbi, da bodo čutili posledice celo pri opravljanju vsakodnevnih opravil

Svet

Vsaka osma oseba, ki je prebolela covid-19, ima šest mesecev po potrjeni okužbi prvič v življenju diagnosticirano neko nevrološko ali psihično bolezen, kot na primer demenco, je pokazala študija raziskovalcev z Oxforda.

Bolniki, ki so bili zaradi covida-19 hospitalizirani, so po tej raziskavi predvsem občutljivi na psihične komplikacije, medtem ko je bilo pri tistih, ki so koronavirus prebolevali v domačem okolju, povečano tveganje za pojav depresije ali telesnih zapletov, kot je denimo možganska kap. Študija je tako dodaten dokaz, da ima okužba s koronavirusom lahko tako kratkotrajne kot dolgotrajne kognitivne in psihične zdravstvene posledice, piše Buisness Insider.

Strokovnjaki so v sklopu raziskave preučili zdravstvene kartone 236 pacientov iz Združenih držav Amerike, ki so preboleli okužbo s koronavirusom. Ugotovili so, da je bilo v šestih mesecev po preboleli okužbi pri 33,6 odstotkov bolnikov diagnosticirano neko nevrološko ali psihološko obolenje. S tem, da jih je takšno diagnozo prvič v življenju prejelo 13 odstotkov.

Tisti, ki so bili zaradi koronavirusa hospitalizirani - še posebej, če so doživeli encefalopatijo - so bili izpostavljeni tveganju, da obolijo za eno izmed mentalnih bolezni. Osebe, ki so prebolele covid-19, so pogosteje doživele možgansko kap, možganske krvavitve, demenco in psihične motnje, kot osebe, ki so prebolele gripo ali infekcijo respiratornega trakta.

Raziskovalci so dejali, da je bila študija podvržena nekaterim omejitvam, čeprav so pri analizi podatkov upoštevali dejavnike, kot so starost, spol, rasa, izhodiščne razmere in socialno-ekonomski status. Ob tem je potrebno poudariti, da vzročno-posledična povezava še ni dokazana, elektronska zdravstvena dokumentacija pa ima lahko nekaj napak. Na primer, včasih se diagnoza okužbe s covid-19 vnese v bazo podatkov nekaj časa po pozitivnem testu, v podatkih pa pogosto manjka opis socialno-ekonomskega dejavnika, piše Buisness Insider.

Znanstveniki še vedno proučujejo, zakaj virus covida-19 lahko povzroča tako različne in dolgotrajne nevrološke posledice. Prejšnje raziskave so pokazale, kako lahko koronavirus izzove širok spekter kognitivnih in nevroloških problemov, vključno z glavoboli, bolečinami v mišicah, vrtoglavico, napadi, tudi možgansko kapjo in otekanjem možganov.

Tisti, ki so preboleli covid, poročajo o halucijacijah, težavah z ravnotežjem in slabšim spominom.

Zaradi koronavirusa bi lahko imeli težave pri opravljanju vsakodnevnih opravil

Strokovnjaki zato skušajo ugotoviti, zakaj virus, za katerega se šteje, da spada v kategorijo respiratornih obolenj, lahko povzroči takšne motnje v možganih. Jasno je, da okužba s covidom-19 lahko povzroči težave v živčnem sistemu, na primer, vpliv virusa na pljuča in srce zmanjša pretok kisika v možgane. Obstajajo pa dokazi, da lahko novi koronavirus neposredno pride v možgane, naš imunski sistem pa lahko reagira tako, da poškoduje možgane in živce.

Nekateri strokovnjaki se bojijo, da bodo imeli bolniki s covidom dolgotrajne posledice na možganih. "Skrbi me dejstvo, da imamo na milijone ljudi, ki so preboleli covid-19. Če jih imamo na leto 10 milijonov, nekateri od njih pa zaznajo kognitivne težave, potem bo to vplivalo na njihovo delovno sposobnost in sposobnost opravljanja vsakodnevnih opravil", je za Reuters dejal Adrian Owen, nevroznanstvenik z Univerze Western v Kanadi.

Študija z naslovom Šestmesečni nevrološki in psihiatrični izidi pri 236.379 preživelih osebah s covidom-19 je objavljena na strežniku Medrxiv, ni pa šla skozi sito recenzorjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  30 .01. 2021 ob  19: 36
Nad tabo je ze bog obupal ;)
Fritla |  30 .01. 2021 ob  16: 19
No problem.
Bo viro-mazač Potrč kar preko Facebooka vse ozdravil.