ŠOKANTNO: Obsojeni pedofil služi kazen v ustanovi za otroke

Kronika

Hrvaško javnost pretresata dva primera, včerajšnji umor v Novski in podatek, ki je prišel v javnost danes, da obsojeni pedofil služi kazen v ustanovi za otroke s posebnimi potrebami. Javnost se sprašuje, ali gre za človeško napako oziroma malomarnost, ali pa res obstajajo luknje v sistemu, zaradi katerih je pravosodni sistem neučinkovit in dopušča, da prihaja do tragedij.

Informacija, ki je danes prišla v javnost, da obsojeni pedofil v Slavoniji služi kazen v ustanovi za otroke s posebnimi potrebami, je močno pretresla sosede in povečala nezaupanje v sodni sistem.

"S primerom sem seznanjen, sprožili smo interne postopke. To je nepojmljivo in nesprejemljivo," je zadevo danes komentiral hrvaški pravosodni minister Ivan Malenica. "Če bo potrjeno, da je prišlo do napake, bomo vsekakor iskali odgovornost in če bo potrebno, sankcionirali določene osebe, ki so odločale v konkretnem primeru," je dodal na vprašanje, ali bodo koga kaznovali za tako sramotno odločitev. Če se izkaže, da gre za luknjo v sistemu, potem je napovedal spremembo zakona.

Le nekaj ur zatem je postalo znano, da je bil moški zaradi spolne zlorabe 10-letne pastorke obsojen na 11 mesecev zapora, a so mu zaporno kazen spremenili v družbenokoristno delo. Probacijski urad v Osijeku pa ga je napotil na delo v zabavno-vzgojni park v eno od slavonskih mest, ki so ga zgradili izključno za delo z otroki s posebnimi potrebami. Tam je več mesecev opravljal fizična dela, kot so košenje trave, popravljanje ograje, barvanje naprav za igranje.

Spomnimo, namen Uprave za probacijo je, da osebam v okviru izvrševanja kazenske sankcije nuditi pomoč, varstvo in nadzor z namenom, da oseba opusti kazniva dejanja in se uspešno integrira v skupnost, hkrati pa se zasleduje tudi cilj zagotavljanja večje varnosti družbe. Bistveno je, da oseba ostane v okolju, kjer živi in deluje, in da zaradi kaznovanosti ni iztrgana iz socialnega okolja in socialnih odnosov.

Včeraj zjutraj je v kraju Novska moški počakal pred trgovino soprogo in jo hladnokrvno umoril z nožem. Nato je storil samomor. Moški je imel prepoved približevanja žrtvi na manj kot 50 metrov, prav tako je šlo za povratnika, saj je pred 15 leti med pretepom že nekoga umoril. Gre za dvanajsti umor na Hrvaškem v tem letu.

Minister je na to povedal, da je zakonodajni okvir dober, vendar je šlo za odločitev državnega odvetnika in sodnika. Malenica zato meni, da bo potrebno okrepiti izobraževanje obojih glede nedavnih sprememb zakonodaje, saj v kazenskem zakoniku obstaja veliko možnosti za ravnanje v takih primerih, med katerimi je tudi preiskovalni zapor.

Včerajšnji umor v Novski je obsodil tudi minister za socialno skrbstvo Marin Piletić, ki je žrtev in napadalca poznal osebno. Kot je povedal, v sistemu centra za socialno skrbstvo niso imeli zabeleženo, da je imel morilec prepoved približevanja. Pred dvema letoma so na Hrvaškem uvedli tako imenovani e-Očevidnik, v katerem so zabeležene vse sodne odločitve in sodbe. Vendar konkretno sodba iz leta 1999, ko je bil včerajšnji morilec obsojen prvič zaradi umora, ni bila vnesena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija