ŠOKANTNA ZGODBA O ZANEMARJANJU IZ LUCIJE DOBILA PRESENETLJIV PREOBRAT: Starostnico, ki so jo našli v lastnih iztrebkih, vrnili možu

Piran

Pretresljiva zgodba starostnice iz Lucije, ki jo je lansko poletje razkrila novinarka TV Slovenije Eugenija Carl, je doživela presenetljiv preobrat. Potem ko so reševalci 89-letnico v hiši našli izredno zanemarjeno in povsem onemoglo, so jo strokovne službe namestile v dom za starostnike, kjer si je opomogla in "zadihala". A je sodišče gospo letošnjega julija vrnilo domov k 35 let mlajšemu možu, ki jo je pred tem grdo zanemarjal.

Carlova je srhljivo zgodbo razkrila lansko poletje. Za stenami na zunaj urejene hiše v Luciji naj bi že dlje časa mož zanemarjal in grdo ravnal s 35 let starejšo ženo. Preden so v zadevi posredovale strokovne službe sta bila tedaj 89-letnica in mož poročena dve leti, sosedje pa starostnice niso videli že več mesecev. Sosedje so dogajanje v hiši večkrat prijavili. "Ni bilo več mogoče poslušati prerekanja, izsiljevanja in groženj, klicala je na pomoč, da je v bolečinah, večkrat je bila lačna, tudi odšel je za nekaj dni in jo pustil brez vsega. Iz hiše je tako zaudarjalo, da v okolici ni bilo za zdržati," je za TV Slovenija pripovedovala prva soseda.

Lanskega avgusta so reševalci v hiši tako naleteli na grozljiv prizor. "Gospa je gola ležala v lastnih izločkih na umazani vzmetnici na tleh. Bila je zelo dezorientirana in zmedena, saj je bila v tem položaju precej časa," je tedaj povedala zdravnica nujne medicinske pomoči Milica Vasić. Mož je sicer ves čas trdil, da žene ni zanemarjal in da so jo reševalci odpeljali v nasprotju z zakonom ter da je veliko ljudi prekoračilo svoja pooblastila.

Fotografija je simbolična. 

Gospo so najprej oskrbeli v izolski bolnišnici, kjer so ji tudi diagnosticirali visoko stopnjo demence, nato pa so jo strokovne službe namestile v dom za starostnike. Mož je dobil prepoved stikov, tožilstvo pa je pričelo s preiskavo suma zanemarjanja družinskega člana, ki ne more sam skrbeti zase, za kar je zagrožena kazen do dve leti zapora.

Kje se je zalomilo?

Zgodba pa je leto kasneje doživela neverjeten preobrat. Danes 90-letnico je sodišče vrnilo domov, k možu, ki ima prepoved približevanja. Pritožbo, da hoče domov, naj bi dala sama starostnica, sodišče pa se je odločilo na podlagi izvedenčevega mnenja, da se gospa zaveda svojih pravic in tudi posledic odločitve.

Da je situacija še hujša, pa se gospa ni vrnila v svojo hišo, ampak v prizidek ob njej, ki ga je sodišče ocenilo kot primernega za bivanje. Po besedah sosedov se zgodba zanemarjanja ponavlja. Polkna naj bi bila ves čas zaprta, vrata zaklenjena, gospe zunaj ne vidijo.

Mož starostnice je pred dnevi za TV Slovenija povedal, da je vse v najlepšem redu. Žena ne hodi ven, ker živi v svojem stanovanju, on ji nosi vodo, hrano in zdravila, na voljo naj bi ji bil 24 ur na dan. Nekaj pa ga jezi: "Vse njeno premoženje je blokirano s strani centra za socialno delo." A kot je še povedal, žene ni ekonomsko zlorabljal, kljub temu da je sam brezposeln. Za konec je še razkril, zakaj ga premoženje skrbi: "Ker sem edini dedič, hiše pa se želijo polastiti sosedje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Menebriga |  15 .09. 2021 ob  18: 55
20
V članku piše, da sta poročena dve leti. Ali ni mogoče sprožiti postopka razveljavitve zakonske zveze, ker gre očitno za poroko iz koristoljubja in preračunljivosti, gospa pa je bila zelo verjetno že pred dvema letoma dementna in se ni zavedala posledic sklenitve zakonske zveze? Kaj pa moža, bo kdo preganjal po uradni dolžnosti zaradi zanemarjanja starejše osebe? Kje ste vse pristojne službe (CSD, patronaža, psihologi, psihiatri, sodni izvedenci......), da ne ukrepate po službeni dolžnosti, če že nimate kančka človeške vesti?
pajade |  15 .09. 2021 ob  16: 23
19
Le kaj se je zgodilo s sodiščem, da se je odločilo tako kot se je? Vsi brez kančka slabe vesti: sodniki, izvedenci, odvetniki,...
Silvana63 |  15 .09. 2021 ob  13: 23
37
Le kdo bi verjel temu "možu"? Seveda je edini dedič, zato jo je tudi poročil, da bo vse dedoval in še brezposeln lepo živi z njeno penzijo. Le kaj se je zgodilo s to gospo, da se je odločila tako kot se je?