'ŠOKANTEN' POSEL LUKE KOPER PO 10 LETIH NA SODIŠČU: 25,8 milijona za desetino deleža holdinga TTI

Koper

V nadaljevanju tožbe Luke Koper proti nekdanjim nadzornikom glede nakupa deleža v družbi TTI je nekdanji član nadzornega sveta in nekdanji predsednik uprave Luke Bojan Brank pričal, da se mu je ob nastopu nadzorne funkcije leta 2009 informacija o višini posla zdela šokantna, v treh letih od sklenitve posla pa ni bilo nobenih sinergijskih učinkov.

Luka Koper je leta 2009 za 25,8 milijona evrov kupila 10-odstotni delež holdinga TTI, po mnenju tožeče stranke pa so nekdanji vodilni v Luki na čelu z Robertom Časarjem omenjen poslovni delež bistveno preplačali. Tožbeni zahtevek je težak 19,6 milijona evrov.

Odškodninski zahtevek Luke je prvostopenjsko sodišče enkrat že zavrnilo, po tem, ko je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, pa sodišče vodi ločen postopek proti osmim nekdanjim nadzornikom (Marjan Bezjak, Orjano Ban, Boris Bradač, Olga Franca, Metod Mezek, Nebojša Topić, Marko Valentinčič in Bojan Zadel), ki se jim očita premajhna skrbnost pri odločanju o lastniškem vstopu v TTI.

Brank, ki je bil med letoma 2009 in 2012 član nadzornega sveta, med letoma 2012 in 2013 pa tudi predsednik uprave Luke, se je danes spominjal, da se mu je ob nastopu nadzorstvene funkcije in seznanitvi z nakupom omenjenega deleža zdelo nepojmljivo, da je Luka plasirala tolikšna sredstva v ta posel. "Moj vtis je bil, da imamo resen problem," je dodal.

Zadevo je nekajkrat obravnavala tudi njegova uprava, pri čemer v treh letih od vstopa v TTI ni bilo nikakršnih sinergijskih učinkov, predvsem zaradi neodzivnosti na slovaški strani. Kot je pojasnil Brank, je šlo za "veliko naložbo, ki ni dajala nobenih rezultatov". "Če bi sedel v nadzornem svetu, ki je potrdil ta posel, bi se globoko zamislil," je še ocenil Brank.

Bojan Brank

Sodišče bo moralo zaslišati še enega nekdanjega predsednika uprave Luke, Gregorja Veselka. Ta se je v drugo opravičil za svojo odsotnost, vendar po mnenju sodišča nezadostno, zato je sodnica Samanta Nusdorfer sprejela sklep, da Veselka kaznuje s 500 evri denarne kazni.

Na tnalu današnjega naroka je bilo tudi vprašanje priprave izvedeniškega mnenja o smotrnosti nakupa deleža v TTI. Iz vrst obrambe je bilo slišati očitke, da so luški odvetniki mimo toženih komunicirali z izvedencem in naknadno vlagali nove dokaze. Odvetnik Gašper Dernovšek je odvrnil, da so vse vloge dobili oz. pošiljali prek sodišča, zato so trditve o komunikaciji z izvedencem "izmišljotina". Prav tako je zavrnil, da bi podali nove navedbe ali dokaze.

Nusdorferjeva pa je pojasnila, da je sodišče še v fazi ugotavljanja, ali predloženi dokazi zadoščajo za cenitev desetodstotnega deleža v TTI. Sodišče želi namreč doseči, da že v tej fazi z gotovostjo dobi podatek, ali je izvedeniško mnenje sploh mogoče pripraviti brez vpogleda v dokumentacijo družbe TTI.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jacksson |  01 .02. 2019 ob  09: 50
Kje pa sta glavna načrtovalca in izvajalca pljačke? Popovič in Aldo? Kje je takratni premier, brez katerega se v takšnem podjetju i dogajalo nič?
vseved |  30 .01. 2019 ob  17: 05
12
Upam, da bo se Olga Franca ne bo izvlekla. Tudi ona je držala špago Časarju ko je plenil po Luki.