ŠOK V SLOVENSKIH TERMAH: Snov, ki povzroča levkemijo, v bazenih presežena za 180-krat

Slovenija

Zdravstvena inšpekcija je Savi Turizem izrekla globe, ker je bila v Termah 3000 v Moravskih Toplicah dovoljena vrednost benzena v štirih bazenih s črno mineralno vodo presežena do 180-krat. Zakonodaja dovoljuje do en mikrogram benzena v litru vode, inšpektorji so ga ugotovili od 130 do 180 mikrogramov, piše današnji Dnevnik.

Ob tem dodaja, da benzen povzroča levkemijo, zato bo podjetje Sava Turizem, katerega del so omenjene toplice, moralo plačati 5100 evrov kazni, po 1700 evrov pa odgovorni v Termah 3000, izvršni direktor, vodja kopališč in ekolog.

V Savi Turizem so za STA pojasnili, da v vseh rekreativnih bazenih, ki so namenjeni kopanju in plavanju v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, niso nikoli zaznali preseganja vrednosti benzena in da so tam so vsi zakonsko določeni parametri skladni. Potrdili pa so, da je bila v sklopu inšpekcijskega pregleda konec decembra 2018 presežena vrednost benzena izmerjena v štirih kopelih s črno termalno mineralno vodo.

V družbi pravijo, da so štiri bazene sami preventivno zaprli za goste, skladno z opozorilom pa so se lotili ureditve skladnosti z zakonsko določenimi parametri in da je ta postopek skupaj z vzorčenjem vode potekal dober mesec.

"Po vzorčenju so vsi parametri skladni s predpisanimi. Kopeli s črno termalno mineralno vodo so bile takoj po vzorčenju ponovno odprte za goste, poleg rednih zakonsko določenih mesečnih vzorčenj vode smo uvedli še dodatna vzorčenja," še pravijo v Savi Turizem.

Ob tem opozarjajo, da slovenska zakonodaja ne loči med pitnimi, kopalnimi vodami in zdravilnimi kopelmi, kot je to v npr. sosednji Avstriji, kjer se parametri za zdravilne vode razlikujejo od drugih, v Sloveniji pa za vse velja enak pravilnik o pitni vodi.

To pomeni, da veljajo enaki parametri tako za bazene, kjer se ljudje kopajo in plavajo, ter za kopeli natur, ki niso namenjene plavanju, pomagajo pa pri izboljšanju vsesplošnega počutja in določenih zdravstvenih stanj.

Ob slednjih je tudi opozorilo, da je v njih neobdelana naravna izvirska voda, v kateri se ni priporočljivo zadrževati več kot petnajst minut ter jo je prepovedano piti ali vanjo potopiti glavo, čeprav je vrednost benzena v kopelih skladna z zakonsko normo, dodajajo v družbi.

Zdravstvena inšpekcija je po navedbah Dnevnika izvedla nadzor zaradi navedb predstojnice kliničnega inštituta za medicino dela Metode Dodič Fikfak, ki je medijem novembra povedala, da je v nekem slovenskem zdravilišču vzela vzorec vode, v katerem je izmerila vrednost benzena, ki za tisočkrat presega dovoljeno.

Čeprav zdravnica ni navedla imena toplic, so se inšpektorji za nadzor v Termah 3000 odločili, ker je tam poleg termalne vode pod zemljo tudi nafta, ki vsebuje benzen. Zdravstvena inšpekcija sicer ne izvaja rednih nadzorov vsebnosti benzena v kopalnih vodah, upravljavci bazenov morajo sami enkrat letno preveriti vrednosti benzena v polnilni vodi, torej vodi, s katero se bazeni polnijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija