SOJENJE BAVČARJU ZA DELNICE INTEREUROPE GRE OD ZAČETKA: Na novo je bilo treba sestaviti sodni senat

Kronika

Sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Miroslavu Golubiću zaradi domnevnega oškodovanja Istrabenza pri obveznem nakupu delnic Intereurope se je v sredo začelo znova. Na novo so namreč morali sestaviti sodni senat, danes poročajo Primorske novice.

Zaplet je nastal, ker se ena od sodnic porotnic med sojenjem ni več mogla udeleževati sodnih obravnav. Senat so morali sestaviti na novo, poleg nove sodnice porotnice, pa so določili še dve rezervni porotnici, tako da so bile včeraj ob predsednici senata štiri sodnice porotnice, poroča časnik.

Tožilstvo Bavčarju očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, Golubiću pa pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Z njim naj bi Istrabenzu povzročila veliko premoženjsko škodo, družbi Maksima Holding, ki jo je Bavčar lastniško obvladoval prek družbe FB Investicije, pa po drugi strani veliko protipravno premoženjsko korist. V enem dnevu naj bi Istrabenz izgubil 3,7 milijona evrov, trdi tožilstvo.

Istrabenz je konec leta 2007 vstopil v terminski posel, ki ga je z Banko Celje sklenil Maksima Holding. Posel se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni v točno določenem obdobju. Ko je prišlo do zapadlosti terminskega posla, pa je škodo, ki bi jo iz tega posla utrpela družba Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz, meni tožilstvo. Maksima Holding je po obtožbi pridobila približno 3,1 milijona evrov premoženjske koristi.

Sveženj 287.993 delnic Intereurope je Istrabenz leta 2007 prodal Banki Celje za 13,8 milijona evrov (po 48 evrov za delnico). Istega dne je Banka Celje za te delnice sklenila pogodbo z Maksimo Holdingom za skupno 14,1 milijona evrov (po 49 evrov za delnico), kupnino pa bi morala nakazati decembra 2007, ko je v posel spet vstopil Istrabenz. Takrat je bila borzna vrednost delnice Intereurope 38 evrov, Istrabenz pa je za paket delnic odštel 14,1 milijona evrov. Maksima Holding je izstopila iz posla, Istrabenz pa je istega dne delnice spet prodal Banki Celje, in sicer za 10,36 milijona evrov.

V sredo so na sodišču po navedbah Primorskih novic ponovno prebrali zagovora obtoženih. Bavčar k prvotnemu zagovoru - v katerem je zanikal očitke tožilstva in med drugim dejal, da so pogodbe pregledale strokovne službe, katerim je zaupal - ni imel kaj dodati. Golubić pa je nadaljeval z dopolnitvijo svojega zagovora. Potem ko je na začetku sojenja dejal, da v družbi niso sami spomnili terminske pogodbe, ampak so dobili nalogo in jo opravili. Zagovor je začel pred nekaj tedni dopolnjevati, in sicer je pojasnjeval posamezne posle, z dopolnjevanjem pa bo nadaljeval še na prihodnji obravnavi, poroča časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija