Sodišče zavrnilo tožbi nekdanjih zaposlenih v SNG

Goriška

Novogoriški oddelek Delovnega sodišča v Kopru je zavrnil tožbi, ki sta jih zaradi vročitve izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zoper SNG Nova Gorica lanskega januarja vložila Borut Bašin in Nevenka Razdevšek Žbona. S tem je sodišče priznalo veljavnost izredne odpovedi zaposlitve, so sporočili z novogoriškega gledališča.

V obrazložitvi sodbe, ki jo je sodišče sprejelo 9. januarja, je zapisalo, da je SNG Nova Gorica postopek izredne odpovedi izvedlo formalno zakonito. Nekdanji vodja službe za odnose z javnostmi Bašin in vodja računovodstva Razdevšek Žbonova sta, kot piše v obrazložitvi, naklepno nepooblaščeno dostopala do varovanih osebnih podatkov in ostale dokumentacije, s čimer sta prekoračila pooblastila ter popolnoma izgubila zaupanje delodajalca.

Po besedah direktorja novogoriškega gledališča Jožka Čuka so zadovoljni z izidom, ker je bilo zadoščeno pravici. "Družba se mora zavedati, da nihče ne sme posegati v integriteto in človeško dostojanstvo posameznika. Ta sodba dokazuje, da samovolja ni dopustna, četudi gre za osebe na pomembnih položajih," je dodal.

Bašin in Razdevšek Žbona sta izredni odpovedi delovnega razmerja zaradi suma kaznivega dejanja prejela novembra leta 2012. Vročil jima ju je detektiv. Postopek za izredno odpoved je po dolžnosti sprožil Čuk.

Deli novico: