SODELOVANJE ZDA IN IZRAELA: Abdulah proti prisilnemu razseljevanju Palestincev

Kronika

Izrael naj bi podpiral vzpostavitev varnih območij za civiliste v Gazi pred pričakovano ofenzivo, je danes dejal predstavnik ameriške vlade. O tem se je z Izraelom pogovarjal državni sekretar ZDA Antony Blinken, ki je v okviru turneje danes obiskal Aman. Jordanski kralj Abdulah se je na srečanju izrekel proti prisilnemu razseljevanju Palestincev.

Antony Blinken in Abdulah II.

Izraelski predstavniki so se strinjali z Blinknom glede "vzpostavitve nekaterih varnih območij, kamor bi lahko premestili civiliste, da bi bili varni pred izraelskimi legitimnimi varnostnimi operacijami", je povedal neimenovani predstavnik ameriške vlade dan po obisku državnega sekretarja ZDA v Tel Avivu.

Kot je pojasnil, so v stiku tudi z Mednarodnim odborom Rdečega križa in humanitarnimi agencijami ZN glede podrobnosti, kako bi lahko vzpostavitev teh območij delovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA se tudi dogovarjajo o možnosti, kako bi lahko odprli mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom za tuje državljane, ki želijo zapustiti območje. O tem so govorili tako z Egiptom kot Izraelom, je povedal ameriški uradnik v katarski Dohi.

Tam se danes mudi Blinken, ki je po obisku Izraela v okviru turneje po Bližnjem vzhodu danes obiskal tudi jordansko prestolnico Aman. Srečal se je s kraljem Abdulahom II. in palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom.

Abdulah je posvaril pred prisilnim razseljevanjem Palestincev s palestinskih ozemelj in pozval k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, da bi omogočili dostavo nujne pomoči in zaščitili civiliste. Posvaril je tudi pred širjenjem krize v sosednje države in zaostrovanjem begunskega vprašanja, poroča AFP.

Jordanija, ki meji na Izrael in zasedeni Zahodni breg, je dom skoraj dveh milijonov palestinskih beguncev in je občutljiva na morebitne napetosti in pretrese v njeni soseščini.

Blinken namerava v prihodnjih dneh obiskati še Bahrajn, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate in Egipt, kjer naj bi tamkajšnje voditelje pozval, da uporabijo svoj vpliv pri obvladovanju Hamasa in prepričajo skrajno gibanje, da osvobodi približno 150 zajetih talcev, poroča AFP.

Pripadniki Hamasa so v soboto izvedli nepričakovan in silovit napad na Izrael. Od začetka spopadov je bilo na obeh straneh ubitih skupno že več kot 2.700 ljudi, ranjenih je na tisoče ljudi. Izraelska vojska je danes odredila evakuacijo prebivalcev severa Gaze, medtem ko naj bi se pripravljala večja ofenziva na to palestinsko enklavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  15 .10. 2023 ob  08: 09
Zakaj Arabci na marajo Palestincev?
En vzrok mora bit
kokodek |  14 .10. 2023 ob  16: 22
naj gredo hamasovci in izraelci v puščavo in se tam tolčejo, kolikor jih je volja. ljudi naj pustijo pri miru. to velja za vse vojne.