SODELOVANJE V POSTOPKU NA ICJ PROTI IZRAELU: Musarjeva je pozdravila odločitev vlade

Slovenija

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je pozdravila današnjo odločitev vlade, da Slovenija sodeluje v postopku pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) glede očitanih kršitev Izraela na palestinskih ozemljih, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN. V izjavi na omrežju X je zagovarjanje vladavine prava namesto govorice orožja označila za pravo pot.


 
"Tudi v luči aktualnega trpljenja civilnega prebivalstva in zločinov, ki se dogajajo v Gazi, je svetovalni postopek Meddržavnega sodišča pomemben glede dolgoletnega stanja kršitev pravic na zasedenem palestinskem ozemlju in obravnave geneze ter korenin sedanjega konflikta," je na omrežju X zapisala predsednica.

Odločitev vlade, da bo Slovenija sodelovala v postopku pred ICJ, ki jo je danes sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon, je Pirc Musar pozdravila. Po njenih besedah je namreč zagovarjanje vladavine prava namesto govorice orožja prava pot.

Slovenija bo sodelovala v postopku, ki se nanaša na očitano sporno delovanje Izraela v Gazi in na zasedenem Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. Gre za postopek, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra leta 2022, ki jo je takrat podprla tudi Slovenija.

Kot je danes še dejala Fajon, je Slovenija ena redkih držav EU, ki se je odločila, da bo v tem postopku aktivno sodelovala in predstavila svoja stališča. ICJ je začetek ustne obravnave v postopku predvidelo za 19. februar. Slovenija bo na vrsti 23. februarja.

Postopek, v katerem bo sodelovala Slovenija, je ločen od tožbe Južne Afrike na ICJ, v kateri Pretoria Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida. Tej se namreč Slovenija po besedah Fajon še ne more pridružiti, saj mora sodišče najprej odločiti, ali bo o primeru sploh presojalo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .01. 2024 ob  18: 00
Zradirat muzije!