"SOCIALNOOMREŽNI TIKI": So videi vplivnežev in vplivnic vir nevroloških motenj? (VIDEO)

Trendi

Nevrologinja Tammy Hedderly svoje paciente s tem druge vrste tikom imenuje "Evies". "Ta dekleta se med drugim tolčejo po prsih in padajo na kolena," je povedala na virtualni konferenci. Vzdevek prihaja od 21-letne britanske vplivnice socialnih omrežij Evie Meg Field, znane tudi kot @thistrippyhippie, ki ima 15,4 milijona sledilcev na TikToku in skoraj 800.000 na Instagramu, poroča The Atlantic.

Ameriški mediji poročajo o dramatičnem povečanju števila mladih, ki se spopadajo s tiki. Nenadne in ponavljajoče se telesne gibe, kot so pretirano mežikanje, kremženje, ploskanje ali celo nehotno izgovarjanje besed, naj bi sprožila socialna omrežja, v prvi vrsti TikTok.

Simptome ponavljajočih se nehotnih gibov naj bi razvili mladi, ki na socialnih omrežjih spremljajo vsebino, ki tike prikazuje. Videi ljudi s Turettovim sindromom in drugimi oblikami tikov so namreč v zadnjih dveh letih postali zelo popularni - ogledalo si jih je že več milijard ljudi, uveljavilo pa se je tudi precej inflencerjev s Turettovim sindromom.

@thistrippyhippie ❗️upsetting footage, seizure video❗️the real side of living with PANDAS. i know it’s not pretty & difficult to watch but this is real life, it can’t be hidden. and i’m proud to raise awareness & education about this awful illness????sorry i’ve been quiet lately, i’m not doing so good. #PANDASPANSflare #pandaspanswarrior #braininflammation #seizureawareness #tonicclonicseizure #inflamedbrain #pandaspansadvocate #chronicillness #autoimmunedisease ♬ Never Not Sunday - Tom Rosenthal

Ker so simptomi neprijetni in socialno precej nesprejeti, je jasno, da veliko povečanje števila mladih, ki se spopada s tiki, v stroki zbuja precejšno skrb. Strokovnjaki pa opozarjajo, da tikov, ki so se jih mladi naučili prek socialnih omrežij, ne smemo enačiti z dejanskimi nevrološkimi motnjami - čeprav so podobno nadležni in trdovratni.

Glavna razlika je v tem, da mladi iz socialnih omrežij hitro prevzamejo različne kompleksne različice tika (npr. kompleksno premikanje rok, nekontrolirano izgovarjanje določenih besed), ki pa se ne razvijejo iz enostavnejših (npr. mežikanje in pohrkavanje), kar se pri dejanski nevrološki motnji vedno zgodi.

@this.tourettes.guy #tourettesyndrome #adhd #tourettesawareness #fyp #foryou #viral #comedy ♬ original sound - Thistourettesguy

@witchwithtics

not gonna lie I forget about this all the time and subconsciously convince myself I'm "getting better"

♬ Card declined for a Crunchwrap today - Dank 2.0

@uncletics “Tourettes vs Taking A COVID Test!” #fyp #foryoupage #uncletics #tourettes #tourettessyndrome ♬ original sound - Uncle Tics

Poleg tega so "socialnoomrežni" tiki odporni na zdravljenje z zdravili, hitro se spreminjajo in pogosto popolnoma posnemajo tiste, ki jih influencerji s Turettovim sindromom delijo na socialnih omrežjih. Del krivde za epidemijo tikov strokovnjaki valijo na tiste, ki s svojo nevrološko motnjo postanejo slavni na socialnih omrežjih in začnejo tike namerno pretirano poudarjati ali si celo izmišljevati nove, ki jih prej niso imeli – vse za slavo in zaslužek.

Pojav "učenja" tikov se ni pojavil prvič. Na primer v srednjem veku so množice doživele bizarne izbruhe "plesne kuge", ki je vključevala hitro širjenje nekontroliranih kompleksnih gibov. Nevrologi pojav imenujejo "množična sociogena bolezen" - simptome nevroloških motenj od ene osebe nezavedno prevzame celotna ožja socialna skupina, kar se lahko izrazi tako v obliki enostavnega glavobola ali kompleksnih Turettovih tikov.

Strokovnjaki opozarjajo, da se takšno učenje pojavi le, če je oseba, ki se simptomov nauči, sama doživlja veliko stresa in tesnobe. To dokazuje tudi podatek, da se naučeni tiki poudarjeno izražajo, ko mora oseba narediti nekaj, česar noče (npr. domačo nalogo), skoraj popolnoma pa se umirijo, ko oseba dela nekaj, kar ji je všeč (npr. igra igrice).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija