SOČA ODNESLA DEČKA, REŠEVALCI NEUSPEŠNI: Znane so podrobnosti tragedije pri Solkanu

Kronika

Včeraj ob 16.36 so na OKC Policijske uprave (PU) Nova Gorica sporočili, da je pri Kajak centru v Solkanu reka Soča odnesla otroka v smeri proti državni meji z Italijo. Nemudoma je stekla reševalna akcija, a kljub temu, da so otroka našli, mu niso več mogli pomagati. Utonil naj bi deček iz Ljubljane, star okoli deset let.

Območje nesreče

Pri reki Soči v Solkanu v območju kopalnih voda pri kajak centru, se je kopala družina petih oseb, med katerimi so bili trije otroci. Družina se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic vendar tekoča. Med kopanjem pa je vodostaj reke Soče nenadoma narasel. Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe odnašati v smeri rečnih brzic oziroma kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti. Tok je otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije, so sporočili s PU Nova Gorica.

Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi in skočila za njim, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti.

Opozorila na območju kajak centra

V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši, ki so s kajaki pričeli iskati otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije. V iskanje in reševanje so se vključili štirje gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije iz Nove Gorice.

Ob 18.10 je otroka pod gladino v strugi reke Soče našel član Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica. Ko so reševalci ob 18.20 dečka potegnili iz vode, ga je nemudoma pričela oživljati ekipa NMP Nova Gorica, a žal neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki bo opravljena na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in Okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.

Kopalno območje Soče pri Solkanu

Med ogledom kraja se je ugotavljalo tudi, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oziroma ali je tam uradno kopališče. Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da se na območju kajakaškega centra nahaja Kopalno območje Soča pri Solkanu in v tem delu območja je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok, so sporočili s PU Nova Gorica. Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi: "Nevarnost utopitve", "Nevarnost nenadnega dviga gladine vode", "Kopanje na lastno odgovornost" in "Kopalno območje brez reševalca iz vode". Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi z nesrečo. O ugotovitvah preiskave bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  29 .07. 2020 ob  17: 49
Tako reke,kot morje oboje je nevarno.Reke zaradi brzic še bolj.Še posebej letos si ljudje privoščijo,tudi tisti ki niso najbolj vešči plavalci.
Veliko bo utopljenih.Žal.