SO NOTRANJEGA MINISTRA UJELI NA LAŽI? "Hojsove izjave ne držijo, prepoved velja"

Slovenija

Pravna mreža za varstvo demokracije opozarja, da ne drži izjava notranjega ministra Aleša Hojsa, da protesti niso prepovedani. Kot so navedli, je prepoved shodov oktobra lani uvedel vladni odlok. Izpostavljajo tudi primer, ko je bila vloga za organizacijo protesta do desetih oseb vložena, a ta ni bil dopuščen.

Hojs je v danes zavrnil razlage, da trenutne omejitve prepovedujejo protestiranje. To po njegovih besedah ne drži, "res pa za organizacijo kakršnega koli dogodka potrebujete dovoljenje po zakonu o javnih zbiranjih". Če bi nekdo trenutno vložil prošnjo za dovoljenje za shod do 10 ljudi, bi ga po besedah ministra "verjetno dobil, saj je dovoljeno zbiranje na javnih krajih do 10 ljudi, ne vem pa, kdo bo vložil vlogo samo za 10 ljudi, glede na to, da je organizator tudi odgovoren, da je vse, kot mora biti".

V Pravni mreži za varstvo demokracije opozarjajo, da ministrove trditve ne držijo in so v nasprotju z odlokom, ki je z 20. oktobrom uvedel popolno prepoved shodov, saj je v 2. členu določil, da so začasno prepovedane "vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi". Prepoved shodov je bila nato podaljševana in še vedno velja, pristojnim organom pa ne omogoča izdaje dovoljenja za proteste, so zapisali.

Ob tem so spomnili na besede namestnika generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka na vladni novinarski konferenci 18. februarja, ko je razlagal nova pravila za zbiranje ljudi. Po njihovih navedbah je Pečjak dejal, da se do 10 ljudi lahko skupaj zbere na določenem območju, vendar pa ne z namenom shoda. V Pravni mreži za varstvo demokracije tako ugotavljajo, da je tudi ta izjava "v nasprotju s tem, kar zdaj trdi minister, saj je bila prepoved protestov eksplicitno izpostavljena in njihova izvedba z dovoljenjem nemogoča".

Izpostavljajo tudi, da je bila za organizacijo petkovih protivladnih protestov v Ljubljani sredi februarja policiji podana vloga osebe, ki je želela organizirati protest do desetih oseb. Vloga je predvidevala organizacijo protesta v petek, 25. februarja, na protestu pa bi se do deset udeležencev postavilo v medsebojnem razmaku dveh metrov in bi tako stalo predvidoma 30 do 60 minut, z maskami in v tišini.

Policija je vlogo s predlogom, da se prošnja za izdajo dovoljenja zavrne, odstopila upravni enoti. Slednja je izdala negativno odločbo, na katero se je vložnica pritožila in pritožba je še vedno v presoji pri ministrstvu za notranje zadeve, ki je pritožbeni organ, so še zapisali v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Da ministrove izjave glede protestov ne držijo, opozarja tudi protestna ljudska skupščina, ki je v sodelovanju s Pravno mrežo za varstvo demokracije pripravila in oddala pritožbo v omenjenem primeru. Kot so zapisali, dokumenti "jasno kažejo, da dejansko so prijavljeni shodi do deset ljudi, tudi ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov, kategorično prepovedani s strani policije". Pričakujejo opravičilo ministra in njegov odstop.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .03. 2021 ob  08: 09
Hojs je sprejel odlok in zagotovo najbolje ve, kaj je sprejel . Ali pa...
Obala1 |  09 .03. 2021 ob  20: 12
In dobro ki je tukaj cudnega? Novica bi bila će bi ga ujeli, da govori resnico
kokodek |  09 .03. 2021 ob  17: 56
nepreklicno odstopljeni pa ja ne laže