SO KRIVI SLOVENCI? Istra naj bi postala evropski raj za črne gradnje (VIDEO)

Istra

Na YouTubu je objavljen video, ki razkriva razsežnosti črnih gradenj v hrvaški Istri. Pri "nezakoniti okupaciji" prednjačijo tujci, zlasti državljani Slovenije. "Takšne agresivnosti tujih državljanov pri uničevanju Istre nismo zabeležili niti v času vojne," je zapisano na spletni strani občine Umag.

"Istra je na sramoto vseh nas, ki v njej živimo, postala evropski raj za nelegalne graditelje in uzurpatorje. Nelegalne gradnje, nasilne prilastitve gozdnih in kmetijskih zemljišč ter pomorskega dobrega so 'karcinom', ki dnevno razjeda našo županijo, celo do te mere, da danes ogroža normalno kakovost življenja prebivalcev," so na svoji spletni strani zapisali na občini Umag. 

"Zaradi izjemno velikih dobičkov dobro organiziranih posameznikov se kmetijska in gozdna zemljišča spreminjajo v 'vikend parcele', ki so realno vredne 2–3 evre/m2, prodajajo pa se po 30–50 evrov/m2. Posledica tega je, da v Istri še naprej nastajajo nelegalna naselja, 'istrske favele', s tisoči prebivalcev. Pred našimi očmi se dogaja 'tiha okupacija' Istre ob očitni nezainteresiranosti politike in neučinkovitosti pristojnih inšpekcij," poudarjajo. 

Ta nezakonita zasedba je, kot so zapisali, "delo večinoma tujih državljanov, med katerimi prednjačijo slovenski državljani, ob pomoči in pomoči 'lokalpatriotov'. Takšne predrznosti in agresivnosti tujih državljanov pri brutalnem uničevanju Istre v vojni zgodovini Istre še ni bilo".

"Gre za norčevanje iz vseh nas v Istri, ki zahtevamo spoštovanje zakona in civilizirano obnašanje tujih državljanov, ki spoštujejo zakone svoje domovine, medtem ko se do nas v Istri obnašajo kot 'konkvistadorji' in se norčujejo iz zakonov Republike Hrvaške".

Kot pravijo, je nemogoče natančno določiti število nezakonitih prebivalcev v "istrskih favelah". Predvidevajo, da gre za okoli 30.000 "divjih" turistov oziroma prebivalcev.

V Istri že obstajajo občine in mesta, kjer "število začasnih prebivalcev presega število stalnih domačih prebivalcev," poudarjajo in opozarjajo, da nezakonite "istrske favele" tamkajšnjim prebivalcem povzročajo vrsto komunalnih, bivalnih in finančnih težav. "Naš življenjski prostor se vsak dan manjša in ustvarja probleme, ki že ogrožajo kvaliteto življenja prebivalcev Istre,"  še navajajo predstavniki občine Umag.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  27 .02. 2024 ob  10: 24
14
Rešitev je enostavna. Buldožer. Vsak se je zavestno določil za nelegalno postavitev. Enako bi moralo veljati pri nas.
Najprej pripeljejo kamp prikolico in jo pobarvajo na zeleno. Naslednje leto je že ograja in pralne plošče in tako naprej do čupina na dimniku,
pinkopalinko |  27 .02. 2024 ob  09: 36
"Pri "nezakoniti okupaciji" prednjačijo tujci, zlasti državljani Slovenije". Hrčki raje na črno gradijo v bolj privlačnih krajih (Dalmacija), za en zabačen Umag jim dol visi.
siviovcar |  27 .02. 2024 ob  08: 00
13
Naj pričnejo izvjati zakone, ki so že napisani in se se obnašati kot da so na divjem zahodu. Vsaka gradnja mora biti prijavljena in odobrena. Nima papirjev - rušenje! 90dni za graditelja, nato pa a občinske stroške in po poti terjatev do denarja. Tako bi moralo biti povsod in veljati za vse, ampak kaj ko sušilnice s pravim priimkom postanejo legalne in se svet vrti dalje
Imperio  |  27 .02. 2024 ob  07: 29
Vse okupatorje Istre boste izgnat.

Ratman |  26 .02. 2024 ob  20: 12
16
Tudi Piran se počasi uliva v beton. Zadnje zelene površine so pod raznimi pritiski počasi prekategorizirali v zazidljive, tako da si bo investitor lahko tam ulil par družinskih hiš, podobnih zgornji postaji žičnice zanikrnega smučišča. Pa niti dober dan ne bo znal reči.
Prč |  26 .02. 2024 ob  19: 31
26
Saj je podobno tudi pri nas. Kupuje se kmetijsko zemljišče in nato se začne z barakco za orodje, ki se s časom povečuje. Na koncu pa nekateri dobijo še hišno številko in legalizirajo objekt. Vse skupaj v posmeh tistim, ki smo legalno zidali.
solinar |  26 .02. 2024 ob  18: 06
23
Vse te parcele je nekdo prodal a ne. Slovenci si jih sami sebi niso mogli, se pravi prodali so jih Hrvati. Vsako pogodbo je overil hrvaški notar, republiki Hrvaški se je plačal tudi davek.
Zaslužil je Hrvaški državljan, Hrvaški notar in Hrvaška država. Takrat vam je pa pasalo a ne, spoštovani Hrvati. Pa daleč pd tega, da bi podpiral tako barakarstvo.
vseved |  26 .02. 2024 ob  16: 31
-16
Ne, krivi so mongoli! Banda hinavska istrijanska bo storila vse,da očisti istro Slovencev.