SO DOPOLNILNEMU ZDRAVSTVENEMU ZAVAROVANJU ŠTETI DNEVI? Svoboda vložila predlog novele za njegovo ukinitev

Slovenija

Poslanska skupina Svoboda je v DZ vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. Svoboda predlaga obravnavo po rednem postopku.

Zavezanci za plačilo tega prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačevali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov, prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice.

S tem bi odpravili bistven očitek trenutnega sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, to so stroški treh zavarovalnic povezani z izvajanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini okrog 50 milijonov evrov in bi ta sredstva lahko uporabili za plačilo zdravstvenih storitev, piše v predlogu novele, ki ga je pridobila STA. Da je predlog vložen v parlamentarni postopek, je sicer razvidno tudi s spletne strani DZ.

Ključen cilj predloga zakona je zagotavljanje pravice do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev v skladu z drugim odstavkom 51. člena ustave, kot tudi povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za vse kategorije prebivalstva. Predlog novele zasleduje cilj ohranitve (vsaj) obstoječega števila zavarovancev, ki bi lahko sicer, zaradi trenutno napovedanih podražitev, množično odpovedovali dopolnilna zavarovanja, s tem pa sebe in svoje bližnje spravili v zdravstveno ali socialno stisko, so navedli predlagatelji.

Kot so dodali, želijo preprečiti neupravičen dvig premije in s tem ohraniti visok delež oseb vključenih v zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo vse stroške zdravljenja, zdravil, medicinskih pripomočkov itd. Cilj predloga zakona je zagotoviti prebivalkam in prebivalcem Slovenije ustrezno zdravstveno varstvo, ki ne more in ne sme biti pogojeno z ekonomskim položajem posameznika, so še navedli.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je sicer ena od koalicijskih zavez. Podrobnosti vloženega predloga pa bodo danes predstavili predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za finance Klemen Boštjančič, vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in poslanka Svobode in predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  12 .04. 2023 ob  20: 56
MISEL DNEVA

Če združiš dve vreči denarja in ne izboljšaš nadzora nad izvajanjem storitev, samo omogočaš tistim, ki so se že sedaj nekontrolirano napajali iz tega bazena denarja, da se bodo iz še večjega bazena napajali še bolj nekontrolirano.
GABRIJEL ŠKOF, predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica d.d
Primorske novice, 24.maj 2017
hribi |  12 .04. 2023 ob  12: 32
Če bi ta zakon objavili 1-2 meseca po oblikovanju vlade bi bilo edino pravilno in koristno. Današnja objava te novice pa je posledica zadnjega merjenja javnega mnenja državljanov o političnih strankah, kjer je Gibanje Svoboda pokurili veliko kreditov z iskanjem rešitev. Kompromisi. Analizami. Časovnicami.
Pa tako enostavna zadeva je to da zavarovalnicam ne omogočaš dobička in višanja cen.