SO DNEVI DO ZAOSTRITVE UKREPOV ŠTETI? Bližamo se "magični" meji, nocoj sestanek svetovalne skupine

Slovenija

Nedeljski rezultati so prinesli zastrašujoče številke, ki pričajo o eksponentni rasti epidemije. Pozitivna je bila že skoraj vsaka druga oseba na testiranju - delež pozitivnih testov je v nedeljo znašal visokih 47,8 odstotkov -, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa je preseglo število 600, kar se je zgodilo prvič po 2. maju letos. Se obeta zaostritev protikoronskih ukrepov? Svetovalna skupina ministrstva za zdravje se bo sestala nocoj. 

Na intenzivni terapiji se zdravi 147 covidnih bolnikov, s tem pa je meja zasedenosti že skoraj dosežena. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v petek opozoril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene. Ko bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, bo zato "treba sprejemati rigorozne ukrepe".

Zaradi aktualnih epidemioloških razmer se bo zvečer sestala svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar, poroča portal Radiotelevizije Slovenija. Govorili naj bi tudi o novih protikoronskih ukrepih - kakšne bi lahko predlagali vladi sicer še ni znano.

Milan Krek, direktor NIJZ, ne želi ugibati o morebitnih predlogih svetovalne skupine. Kot dejstvo pa je izpostavil, da se je tokratni val razvil v zelo resen val. "Ko gledamo trende, se ne kaže neki boljši potek vsaj še teden dni ali dva," njegove besede povzema RTV-jev portal.

Vindišar je medtem prepričan, da bi bilo v trenutnih razmerah potrebno sprejeti vse možne ukrepe za zajezitev koronavirusa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  01 .11. 2021 ob  22: 20
Izposojen komentar:

Cepljenje je prostovoljno, torej nihce izmed necepljenih ne krsi absolutno nobenega pravila, ki jih doloca drzavna zakonodaja, postopek njenega spreminjanja pa je jasen. Bi rad videl vse pametnjakovice tukaj, koliko bi vas placevalo davke, ce bi le-ti bili "prostovoljni", ceprav je to zelo odgovorno in druzbeno solidarno. Zacensi z nasimi najvisjimi drzavnimi funkcionarji (khm khm minister)... Pri ukrepih povezanimi z necepljenimi se trenutno sploh ne gre za vsebino, ampak za nacin, kako se jih sprejema. Posledicno nekateri, ki podpirate cepljenje (tudi jaz, predvsem za rizicne skupine), gledate mimo, ker se vsebina sklada z vasimi prepricanji. Vendar to ne bo vedno nujno tako in ce se taksna praksa prime, se morda naslednjic znajdete na drugi strani. Postali bomo "svobodna" druzba, kjer si za vsako "napacno" odlocitev na nek nacin penaliziran. Ce se ne cepis, ne smes v lokal, ce nisi krvodajalec, ne smes v trgovski center, ce ne kupis elektricnega avtomobila, ne smes na avtocesto, ce nisi vegetarijanec, placas dodaten zivinorejski davek, ce po tridesetem nimas otrok, druzbenokoristna dela, ce uzivas alkohol, enkrat na leto terapija "raztrupljanja", itd... Nic od tega uzakonjeno, nic od tega obvezno (v polnem pomenu besede), le zelo priporocljivo, drugace bo tvoje zivljenje pac nevzdrzno, vedno pa imas moznost se "prostovoljno" pravilno odlociti, v skladu s tem, kar bo pac v danem trenutku nekdo sprejel kot druzbeno normo... #NovaNormalnost
Piero Panin |  01 .11. 2021 ob  19: 20
11
Sozalje vsem tistim ki ste danes prizgali svecko svojcu ki je izgubil bitko z virusom in pogumno tistim ki imate nekoga radi in je trenutno v bolnici.
Pogumno naprej
manemebasat |  01 .11. 2021 ob  19: 06
-1
Corone ne bo vec, ko bomo ugasnili televizorje in nehali brat svinjarijo, ki jo pisejo ti brezhrbtenicni ''novinarji''.