Snowden: NSA se ukvarja tudi z industrijskim vohunjenjem

Ameriška Agencije za nacionalno varnost (NSA) se ukvarja z industrijskim vohunjenjem, je v pogovoru za nemško javno televizijo ARD povedal nekdanji pogodbeni sodelavec NSA Edward Snowden. Kot je zatrdil, NSA vohuni za nemškimi podjetji, ki tekmujejo z ameriškimi. Snowden je poleg tega izrazil prepričanje, da ga želijo ameriški uradniki ubiti.

"Če pri Siemensu obstajajo informacije, ki so v nacionalnem interesu ZDA, a niso povezane z nacionalno varnostjo, si jih pri NSA kljub temu prilastijo," je Snowden povedal za ARD v pogovoru, ki je bil objavljen v nedeljo zvečer.

Ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA je svetu lani razkril, da NSA doma in v tujini sledi telefonskim pogovorom in elektronski pošti navadnih državljanov, tarča njenega vohunjenja pa so tudi visoki državni predstavniki. Med drugim so ZDA prisluškovale telefonu nemške kanclerke Angele Merkel.

V intervjuju za ARD je Snowden ugibal, da Merklova po vsej verjetnosti ni edina v nemški vladi, ki je bila tarča vohunjenja. Po njegovih besedah je naivno misliti, da je bila "Merklova edina vladna funkcionarka, ki so jo nadzorovali".

Snowden: Vladni funkcionarji me želijo ubiti

Izrazil je tudi prepričanje, da si ga ameriški vladni funkcionarji želijo mrtvega. "Vladni funkcionarji me želijo ubiti," je zatrdil Snowden in kot dokaz navedel prispevek ameriške spletne strani Buzzfeed, v katerem so ameriški obveščevalci novinarju dejali, da si Snowdna želijo ubiti.

Deli novico: