SMRTONOSNI POTRES: Nekateri ostali ujeti pod ruševinami (FOTO, VIDEO)

Kronika

V potresu z magnitudo 6,3, ki je danes stresel zahodni del Afganistana, je umrlo najmanj 14 ljudi, 78 je bilo ranjenih, poročila lokalnih oblasti navaja francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti se bojijo, da bi število žrtev lahko še naraslo, saj je potres sprožil zemeljske plazove, nekateri ljudje pa so ostali ujeti pod ruševinami.

Središče potresa na globini 14 kilometrov je bilo približno 40 kilometrov severozahodno od Herata, je sporočil ameriški geološki inštitut USGS. Herat je največje mesto v tem delu Afganistana, od meje z Iranom pa je oddaljeno okoli 120 kilometrov. Ima okoli 1,9 milijona prebivalcev in velja za kulturno prestolnico države.

Območje je zatreslo okoli 11. ure po lokalnem času. Sledilo je več popotresnih sunkov z magnitudo med 4,6 in 6,3, še navaja USGS.

Iz nacionalnega urada za obvladovanje naravnih nesreč so za AFP poudarili, da bi število žrtev lahko naraslo, saj so se na podeželskih in gorskih območjih sprožili zemeljski plazovi.

Iz USGS so medtem sporočili, da bi lahko umrlo več sto ljudi, saj gre za zelo obsežno nesrečo. "Pri preteklih dogodkih s to stopnjo ogroženosti je bil potreben odziv na regionalni ali nacionalni ravni," so navedli v svojem poročilu.

Junija 2022 je Afganistan prizadel najhujši potres v zadnjih dveh desetletjih. Tla so se tedaj stresla z magnitudo 5,9, umrlo je okoli tisoč ljudi, več tisoč je bilo ranjenih.

Marca letos je v potresu z magnitudo 6,5, ki je stresel Afganistan in Pakistan, umrlo 13 ljudi. Središče potresa je bilo na območju gorovja Hindukuš v Afganistanu, ki ga pogosto prizadenejo močni potresi, saj leži blizu stika treh tektonskih plošč - arabske, indijske in evrazijske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija